IslamBosna.ba– Učitelj osnovne škole u Antwerpu je optužen da je u dvorištu škole vezao uže oko vrata petogodišnjeg dječaka muslimana nakon što je dječak odbio da stane u red.
Priča je dospjela u javnost nakon što je majka dječaka na svoj Facebook profil postavila fotografije povrijeđenog dječaka napisavši da je učitelj ‘mučio’ njenog sina.
“Zbog toga što nije želio da stane u red je pretučen a onda je visio na konopcu”, napisala je ona prenose novine De Morgen. “Učinit ću sve da učitelj bude otpušten”, dodala je majka.
Oko trideset žena ljutih zbog fotografija dječaka protestovalo je u četvrtak u vrtiću Bijtjes u Antwerpu.
Pri kraju vremena za igru tragovi vezivanja su primijećeni na dječakovom vratu nakon čega su obaviješteni roditelji.
Joke Cortens, glasnogovornica Općinskog obrazovnog odjela u Antwerpu je kazala da na osnovu njihove istrage dotični učitelj nije bio prisutan na igralištu.

“Na osnovu informacija koje imamo dotični učitelj nije bio prisutan na igralištu”, kazala je Cortens.
“Mi smo zabrinuti kao roditelji kako se ova nesreća mogla dogoditi. Dalja istraga bi trebala to da pokaže”, dodaje ona.
Vijećnik za obrazovanje u Antwerpu, Claude Marinower je pozvao na mir, kazavši da je potresen incidentom.
On je zatražio od općinskih škola da mu dostave detaljne činjenične izvještaje o tome šta se dogodilo tog dana kao i ono što je učinjeno dan nakon.
“Događaj će se pomno istražiti i pratiti. Oba roditelja su uključena, učitelj, kao i drugi roditelji i školsko osoblje su pod nadzorom”, kazao je Marinower.
U Belgiji živi oko 638.000 musliimana od 11,2 miliona stanovnika prema brojevima koje je  u oktobru 2010. objavio Paw Research Center.

IslamBosna.ba