IslamBosna.ba- Mervan Barguti, vođa palestinskog pokreta Fatah koji se nalazi u izraelskom zatvoru, nominovan je od strane belgijskog parlamenta za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir.
Palestinske grupe za prava kao i belgijski parlamentarci su bili uključeni u kampanju da Barguti bude nominovan za Nobelovu nagradu za mir palestinskog Mandele i simbola mira u Palestini.
Pismo nominacije je poslato norveškom odboru za dodjelu Nobelove nagrade u kojoj je navedena potreba da se “Nobelova nagrada za mir dodijeli nekome ko utjelotvoruje (ne samo) borbu palestinskog naroda za slobodu, već također i zbog njegove težnje da se postigne mir”.
“Ovo imenovanje je važno jer kaže da palestinski narod ima legitimno pravo da se oslobodi izraelske okupacije”, kazala je Fedva Barguti, Mervanova supruga.
Ona je dodala da nominacija ima za cilj da skrene pažnju na težak položaj Bargutija kao i 7.000 Palestinaca koji se nalaze u izraelskim zatvorima.
Barguti se već 15 godina nalazi u izraelskom zatvoru. Osuđen je na pet uzastopnih doživotnih kazni nakon što je uhapšen 2002. godine zbog optužbi koje je u više navrata negirao.
U linku u prilogu možete pročitati više o Mervanu Bargutiju i njegovoj borbi za mir u Palestini- Posljednji dan okupacije će biti prvi dan mira

IslamBosna.ba