edhem_camdzicMedijski pokušaj RS-a da banjalučkog muftiju Edhema ef. Čamdžića proglase zločincem koji bi se, sudeć i po optužbama koje su iznijeli samo njima znani svjedoci, trebao svrstati među okorjele ubice srpskog naroda, prema tvrdnjama grupe muslimanskih vjernika iz manjeg bh. entiteta, produkt je dugogodišnjeg upornog nastojanja da se u RS instalira muftija po mjeri tamošnjih vlasti. Izvor „Dnevnog avaza“ tvrdi da je još u toku rata, najprije paljanska, a potom i banjalučka vlast pokušavala organizirati islamsku zajednicu u RS koja bi bila pod kontrolom tadašnjeg beogradskog muftije Hamdije ef. Jusufspahića.

Tvrdi da im je islamska zajednica bila prijeko potrebna kako bi u svijetu razbijali sliku o progonu muslimana sa teritorija koje je tada držala Karadžićeva vlast i kako bi „kroz usta svojih hodža“ pokušavali minimizirati zločine koje su počinili. – Znam da je rahmetli muftiju Ibrahima ef. Halilovića zvao beogradski muftija Hamdija ef. Jusufspahić uvjeravajuć i ga da se on ne treba bojati za svoju sigurnost, da treba samo da bude pametan jer su muslimani koji su u Banjoj Luci i drugim mjestima u RS pod njegovom upravom. Tražio je od njega da organizira ono malo muslimana što je ostalo u Bijeljini i Banjoj Luci i da pristupe Islamskoj zajednici Srbije kojoj je on tada bio na čelu. Na to muftija Ha lilović nije pristao – kaže sagovornik “Avaza”.

“Avazov” izvor tvrdi da je rahmetli muftija Halilović dugo bio „pod podlim pritiskom“ muftijstva iz Beograda, ali da je vrlo odvažno reagirao, po cijenu svoje i sigurnosti svoje porodice. Naš sagovornik navodi da je udar na muftiju Edhema ef. Čamdžića ustvari novi, ozbiljan pokušaj da se on zaplaši i otjera sa mjesta na kojem se nalazi, a sve radi oživljavanja stare ideje o takozvanoj islamskoj zajednici u RS koju bi kontrolirao Beograd i za čiju bi realizaciju trebali kadar koji bi bio spreman otkazati lojalnost IZ BiH.

Dnevni Avaz

Leave a Reply

*

captcha *