IslamBosna.ba– Berlin smatra da pravi vjersku historiju praveći objekt gdje se muslimani, Jevreji i kršćani mogu moliti Bogu na jednom mjestu. ‘Kuća Jednog’, kako se zove, će biti sinagoga, crkva i džamija pod jednim krovom.

Takmičenje za arhitektonski plan je održano i pobjednik je izabran- upečatljiva zgrada sa visokim, centralnim tornjem. Gradnja objekta će ćeojha započeti za dvije godine i to na mjestu gdje su prije 700 godina kršćani imali svoju crkvu. Objekt će biti smješten na Petriplazu, u srcu Berlina. Lokacija je vrlo značajna, prema jednom od trojice vjerskih vođa, rabinu Tovia Ben Chorinu. „Sa mog jevrejskog stanovišta grad gdje su Jevreji patili sada je grad gdje tri monoteističke religije koje su oblikovale evropsku kulturu grade centar“, kazao je on za BBC.

Imam Kadir Sandži, vidi ‘Kuću Jednog’ kao ‘znak, signal svijetu da su velika većina muslimana mirni i nisu nasilni.“ To je također, kaže on, mjesto gdje različite kulture mogu učiti jedne od drugih.

Svaki od tri područja unutar ‘Kuće’ bit će iste veličine, ali drugačijeg oblika, ističe arhitekta Wilfried Kühn.

„Svaki pojedinačni prostor je dizajniran u skladu sa vjerskim potrebama, specifičnostima svake vjere“, kaže on. „Postoje recimo dva nivoa u džamiji i sinagogi, ali samo jedan u crkvi. Postojat će i orgulje u crkvi. Zatim tu je mjesto za abdest u džamiji“. On i njegov tim arhitekata istraživali su dizajn  sva tri mjesta bogosluženja i pronašli su više sličnosti nego što se očekivalo.

„Ono što je interesantno je kada se vratite u prošlost, pronaći ćete veliki broj arhitektonskih tipologija. Oni nisu toliko različiti“, kaže Kühn.

„Za džamiju, na primjer, nije neophodno da ima minaret- to je mogućnost, a ne nužnost. Crkvi nije potreban toranj. Ovo je povratak na porijeklo, kada su ove tri vjere bile bliske i s  arhitektonske strane puno dijelile“.

„Pod jednim krovom: sinagoga, džamija i crkva. Želimo da koristimo ove prostorije za naše vlastite tradicije i molitve, centralna prostorija je namijenjena za susrete i dijalog religija, a također i za ateiste“, kazao je svečenik Gregor Hohberg.

Zasad “Kuća” postoji samo kao projekt, ali sakupljanje novca je u toku. Za izgradnju jednog ovakog objekta potrebno je 43 miliona eura. Preko internetske stranice donatori iz čitavog svijeta mogu za 10 eura simbolično kupiti jednu ciglu u budućoj „Kući molitve i susreta“.

 

IslamBosna.ba