Prema Špirićevom mišljenju, najrealnije je da Savjet ministara bude formiran u februaru, ali samo pod pretpostavkom da dogovor o novom imenu za predsjevajućeg bude postignut do Nove godine.

On je izrazio optimizam da se ovako nešto može dogoditi, ali i upozorio da se u zemlji kao što je BiH nikada ne može biti načisto šta će, uistinu, i da se desi.

“Ulazimo u izbornu godinu i šanse za ovakvo nešto nisu ni pola/pola”, rekao je Špirić, navodeći da bi izborom novog predsjedavajućeg, kao i novim sazivom Savjeta ministara, bila poslata poruka da je BiH demokratski zrela zemlja koja je u stanju da implementira rezultate nakon izbora.

On je upozorio da najveću opasnost za BiH predstavlja doza neiskrenosti međunarodne zajednice i domaćih političara, kao i to što političke struje iz Federacije BiH ne prihvataju dejtonske principe BiH.

“Pogubno je za ovu zemlju da umjesto da princip rotacije paritetne zastupljenosti na svim bitnim funkcijama bude stabilizator BiH, zbog bošnjačkih političkih struja ovaj princip manifestuje se kao detonator zemlje”, rekao je Špirić, gostujući sinoć na BN televiziji. On je izrazio želju da na njegovo mjesto, na kojem je prije bio Bošnjak, sada dođe Hrvat.

On je zaključio da ono što nikako nije dobro za BiH jeste da sve što postane problem dobije vaninstitucionalnu formu, te ponovio da procese treba vratiti u institucije BiH, “da se razgovara i dogovora, a hoće li biti sporazuma zavisi od spremnosti domaćih lidera na kompromise”.

Špirić je upozorio da ovakvi zastoji proizvode različite vrste radikalizama koji pogoduju terorizmu, kriminalu i korupciji što, sve zajedno, razdire BiH.

On je naglasio da je, s obzirom na to da nije obezbijeđen proces da BiH snažnije korača ka EU, država zapravo izložena različitim demografskim nasrtajima, što će promijeniti krvotok ljudi koji žive u BiH. BiH će, prema njegovom mišljenju, postati prostor koji će naseljavati različite radikalne grupe spolja koje će preuzeti ono što je domaće, a nastupiće strašan potisni ventil da se odlazi sa ovih prostora.

“To je otvorena opasnost za bezbjednost i opstanak BiH i na to sam upozoravao i ukazivao, a naišlo je na negativna reagovanja, pogotovo kod federalnih partnera. Radikalni islamski elementi promijeniće identitet bosanskih muslimana. Prva cijena biće oni, a poslije njih će to biti i Srbi i Hrvati. Ako se SAD, zajedno sa predstavnicima islamskih zemalja, bore protiv terorizama, zašto onda mi u BiH to ne shvatamo kao opasnost i zajedno ne sagledamo način na koji ćemo se oduprijeti ovom globalnom zlu?”, upitao je Špirić.

Izvor: Depo.ba/KIP.ba

(kipba)

Leave a Reply

*

captcha *