Na sastanku u Glavnom štabu NATO u Briselu Babić je poručila da BiH nastavlja svoje učešće u međunarodnim snagama u Afganistanu, te izrazila podršku otpočinanju druge faze tranzicije, naglasivši da i nakon završetka procesa tranzicije 2014. godine NATO i Partneri treba da nastave prisustvo u ovoj zemlji, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Prema njenim riječima, budućnost Afganistana je dugoročna obaveza međunarodne zajednice i, prema tome, smanjivanje vojnih kontingenata treba provoditi sistematično. “Svakako najveći izazovi su bezbjednosna situacija i promocija ekonomskog razvoja”, zaključila je Babićeva.

Na sastanku je još jednom naglašeno da će sredinom 2013. avganistanske bezbjednosne snage preuzeti kontrolu i odgovornost za bezbjednosnu situaciju u zemlji i da će od tada i vojni angažman ISAF zemalja biti promijenjen u civilni oblik prisustva, sa savjetodavnom ulogom.

Takođe, zaključeno je da postoji potreba da se šira međunarodna zajednica uključi u obezbjeđivanje finansijske podrške Afganistanu, kako bi njegove snage bezbjednosti bile održive.

Naredni sastanak u istom formatu planiran je za april 2012. godine, uoči Samita NATO koji će biti održan u maju 2012. godine u Čikagu – SAD, a do tada treba razmotriti oblike pomoći koja se može pružiti u okviru Trajnog partnerstva sa Afganistanom, nakon završetka tranzicije 2014. godine.

U saopštenju se napominje da u Čikagu treba da bude odobren paket praktične pomoći za Afganistan, koji će se primjenjivati po okončanju tranzicionog procesa.

Izvor: Dnevniavaz.ba

Leave a Reply

*

captcha *