Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je otvoreno pismo Miloradu Dodiku, predsjedniku entiteta RS povodom njegovih posljednjih medijskih istupa. Pismo prenosimo u cjelosti.

Gospodine Dodik, u nedavnom intervjuu ruskom servisu Radija Slobodna Evropa ponovo ste na neprihvatljiv i uvredljiv način govorili o Bošnjacima i budućnosti Bosne i Hercegovine.

Vaši stavovi, na kojima uporno insistirate, bazirani su na neutemeljenim i proizvoljnim tvrdnjama i ne doprinose atmosferi pomirenja, međusobnog uvažavanja i razvoja demokratskih odnosa u Bosni i Hercegovini.

Trovanje javnog prostora

Priče o referendumima, o neodrživosti BiH, nemogućnosti suživota, državi kao neuspjelom eksperimentu međunarodne zajednice kontinuirano truju javni prostor i unose zebnju među ljude u cijeloj zemlji.

Posljednje uvredljive izjave u kojima proizvoljno tvrdite da su se „ Bošnjaci proglasili narodom 1993. godine“ i da „ne mogu izgraditi vlastiti identitet ako ne unište identitet drugih konstitutivnih naroda“ vrhunac su Vašeg neodgovornog javnog istupanja.  

Bošnjaci imaju svoju višestoljetnu povijest, imaju svoj jezik bosanski, i svoju državu Bosnu i Hercegovinu koju baštine sa Srbima i Hrvatima, kao konstitutivnim i ravnopravnim narodima i građanima.

Bošnjaci, kao i Srbi i Hrvati, imaju pravo na svaku stopu Bosne i Hercegovine, a naročito u onim mjestima i dijelovima gdje su bili žrtve progona, nasilja i genocida. To pravo daje im njihova istorijska ukorijenjenost i garantuje Ustav BiH, a ne volja i hirovi prolaznih političkih lidera.  

Vaša retorika nije štetna samo za Bošnjake.

Umjesto da pomognete proces povratka prognanih Hrvata u RS, Vi ih svojim dnevnopolitički motiviranim dvosmislenim paternalizmom gurate u nepotrebnu i neostvarivu avanturu stvaranja trećeg entiteta.

Nanošenje štete Srbima

Na koncu, pokušaj okretanja cijelog naroda protiv svojih sugrađana i zemlje u kojoj su rođeni, nanijet će najviše štete upravo bosanskohercegovačkim Srbima u čije ime istupate.

Rezultat istraživanja, na koje se pozivate, prema kojemu navodno 88 posto Srba ne želi da RS ostane u BiH na jednostran način može biti doveden i do 99 posto. Ali, to svima mora biti jasno, bilo kakav pokušaj ugrožavanja cjelovitosti zemlje naići će na otpor 100 posto patriota koji su u svakom trenutku spremni braniti Bosnu i Hercegovinu.

Nijedan narod, pa ni Srbi, nema pravo odlučivati o vlastitoj sudbini ignorišući prava drugih naroda. Nikada Srebrenica, Bratunac, Kozarac, Brčko, Višegrad, Foča, Trebinje i sva ostala mjesta stradanja Bošnjaka neće biti van teritorije Bosne i Hercegovine.

Vaša isključiva politika dovela je Bosnu i Hercegovinu u jednu od najdubljih kriza od Dejtona do danas.

Reformski procesi su blokirani, zemlja zaostaje na evropskom putu za cijelim regionom, dizanjem međunacionalnih tenzija zaustavlja se proces pomirenja.

Ekonomsko-socijalne posljedice su također vidljive: obeshrabruju se i odbijaju strani investitori, gube se poslovi, nema novih radnih mjesta, siromaštvo je sve veće. Rezultat je rastuća apatija i osjećaj besperspektivnosti.

Zbog svega navedenog pozivam Vas da prestanete sa retorikom koja produžava agoniju cijele zemlje i koja može dovesti do novih sukoba sa nesagledivim posljedicama.

Historijska odgovornost

Upravo Vi gospodine Dodik snosit ćete historijsku i svaku drugu odgovornost ukoliko dođe do konflikata koje svojim javnim istupima provocirate.

Pozivam Vas da svoju energiju na vrijeme usmjerite u konstruktivnom pravcu.

Narodi koji stotinama godina žive zajedno u Bosni i Hercegovini sigurno mogu izgraditi uspješno društvo i državu.

BiH je bogata zemlja sa dovoljnim resursima za dostojanstven život i blagostanje četiri miliona njenih stanovnika.

U postdejtonskom vremenu napravljen je ogroman napredak u procesu pomirenja, obnove i izgradnje zemlje i institucija.

Uz mali napor političkih lidera Bosna i Hercegovina može ići naprijed, sustići susjede i uskoro postati ravnopravna, prosperitetna i kredibilna članica Evropske unije. Budite motor, a ne kočničar procesa koji nemaju alternativu, stoji u Izetbegovićevom otvorenom pismu Dodiku.

 

(bportalba)

Leave a Reply

*

captcha *