Selimoski je negirao mogućnost da Kurban-bajram u Makedoniji bude pomjeren za petak, 26. oktobra, kada će se Kruban-bajram obilježavati u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Srbiji, pa i na Kosovu. Naime, to pomjeranje Bajrama jučer je izvršila Islamska zajednica na Kosovu. Umjesto 25. oktobra, kako je ranije planirano, Kruban-bajram će se i tamo obilježiti 26. oktobra.
“Datum 25. oktobar utvrđen je na bazi takvima, odnosno kalendara Evroazije. Jer je to osnova za naše kalendare na Balkanu. Nažalost, Kosovo je iz nepoznatih razloga izašlo iz tog kruga. Ali, Albanija, kao i Makedonija, ostaju čvrsto na ovim stavovima”, rekao je Selimoski za AA.
On odbija komentare iznesene u javnosti i među dijelom uleme da se radi o podjelama među muslimanima na Balkanu. Riječ je, kako veli, samo u razlikama u računanju vremena.
“Razlika se odnosi na utvrđivanje početka lunarnih mjeseci. Jedni smatraju relevatnim samo viđenje mjeseca golim okom, iako oko obično ne vidi ono što ne vidi mozak. Drugi, pak, uzimaju u obzir astronomsku matematiku. Turska smatra relevantnim ovaj drugi metod, a i za mene lično to je tačnije. Golo oko, bez obzira na razna povećanja, može doći u situaciju da bude prevareno iz nekih astronomskih razloga. Ne vjerujem da će biti političkih implikacija u vezi s odlukama o datumu Bajrama. Uostalom, nije ovo prvi put da se to dešava. Mi smo i u prošlosti imali praznovanja na različite datume”, ističe Selimoski.
Dok nije bilo današnje tehnologije, pojašnjava on, u Makedoniji se čak od muftijstva do muftijstva različito obilježavao početak ramazana ili Bajrama. 
“Svaki vilajet ili muftijstvo imali su komisiju za utvrđivanje početka nekog lunarnog mjeseca, pa niko od tog nije pravio famu”, rekao je Selimoski.
Selimoski je pozdravio poziv Uprave za vjerska pitanja Turske na “zajednički kalendar za sve muslimane”. Sličan poziv ranije je uputio i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, najveće zajednice muslimana na Balkanu, dr. Mustafa ef. Cerić.

“Svi smo mi za to! Niko ne bio protiv toga da se nađe zajedničko rješenje, odnosno da ne nastupamo različito oko bilo kojeg islamskog mjeseca”, zaključio je Selimoski u razgovoru za AA.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *