IslamBosna.ba-Bivši egipatski vrhovni muftija, Ali Džum’a, je kazao prošle sedmice tokom intervjua za egipatski satelitski kanal CBC da je vojno krilo Muslimanske braće izum Adolfa Hitlera.
Džum’a tvrdi da su sve terorističke grupe povezane sa Muslimanskom braćom, a da je osnivač pokreta Hasan el-Bena bio u koordinaciji sa Hitlerom kako bi uspostavio vojno krilo uz pomoć Amina Husejna, vrhovnog muftije Jerusalima u periodu od 1921. do 1937. godine.

Bena je osnovao Muslimansku braću 1928. godine kao lokalni pokret, da bi kasnije formirao vojno krilo u svrhu borbe protiv britanske okupacije u to vrijeme i učešća u 1948. godine u arapsko- izraelskom ratu.
Vojno krilo je kasnije raspušteno i Braća su nastavila svoj rad kao mirnodopski pokret.

Džum’a tvrdi da je Bena u početku kontaktirao italijanskog diktatora Benito Musolinija kako bi uspostavio vojno krilo na šta mu je on savjetovao da se umjesto njega obrati Hitleru.
Prema Džum’i, Bena je poslao 300 pripadnika Muslimanske braće kako bi ih Hitler obučio, koji je navodno bio odgovoran za formiranje krila u ime Bene.

Džum’a je ranije u svojim izjavama žestoko osuđivao Muslimansku braću i njihove pripadnike.
“Pucajte ih u srce… blagosloveni da su oni koji ih ubiju, kao i one koje oni ubiju”, kazao je on u novembru 2013. godine grupi vojnih i policijskih vođa.
“Moramo očistiti naš Egipat od ovog ološa, da ih Allah uništi”, kazao je on.
Džum’a je u televizijskom intervjuu tvrdio da je ‘nakon koordinacije sa Britancima da obezbjede sredstva za organizaciju, Bena proučavao komunizam, masonizam, cionizam i nacizam koji ga je inspirisao da formira Braću kao kult koji paktikuje kultne rituale.

Od državnog udara na prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta, Muhammeda Mursija, Ali Džum’a, kome je u vrijeme Mursijeve vladavine istekao mandat, je stao na stranu pučista i opravdavao ubistva i zločine aktuelnog predsjednika Egipta, generala Abdelfettaha es-Sisija koji je i izvršio državni udar. Tokom 2013. on je čak i pozivao na ubijanje pripadnika i pristalica Muslimanske braće, a također iste godine je objavio da je sanjao Poslanika, s.a.v.s., koji mu je u snu rekao da je general es-Sisi na istini, te da je, kao takav, on jedini legitimni vladar, kojem su se svi dužni pokoravati, izvršavati njegova naređenja i ubijati njegove protivnike. Povodom navodnog snoviđenja oglasila se i Svjetska unija islamskih učenjaka koja se zapitala na kojeg poslanika Ali Džuma misli: da li na ‘”Poslanika milosti”, ili nekog svog (šejtanskog) poslanika. Zar bi ”Poslanik milosti” (”Mi smo te poslali samo kao milost svjetovima”) mogao izdati naredbu za ubijanje nedužnih ljudi, žena i djece, daija, hafiza Kur’ana i pobornika časnog Šerijata”.

Sredinom prošlog mjeseca Džum’a je imao još jednu skandaloznu izjavu  gdje je iskoristio hadis Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., u svom pozivu za slijepu poslušnost i podršku egipatskom vojnom vođi es-Sisiju.

IslamBosna.ba