IslamBosna.ba- Bivši šef Centralne komande izraelske vojske i vojni ataše Izraela u SAD-u, Gadi Shamni kritikovao je u srijedu političke ešalone zbog okupacije palestinskih teritorija, tvrdeći da sprječavaju vojsku od priprema za prave prijetnje.
Centralna komanda IDF-a je odgovorna za područje koje obuhvata Zapadnu obalu.
“Unaprijedili smo okupaciju na nivo umjetnosti”, kazao je Shamni na konferenciji u Interdisciplinarnom centru Herzliya. “Mi smo svjetski prvaci okupacije. Bio sam zapovjednik Centralne komande, general (na hebrejskom također ‘šampion) okupacije. I pitam, da li je to ono što mi želimo biti? Svaki korak koji preduzemo treba proizilaziti iz jednog cilja- odvajanje od Palestinaca”.
Shamni je bio na čelu IDF-ove Centralne komande od 2007. do 2009. godine, a napustio je vojsku 2012.godine.
“IDF je zauzet kontrolisanjem populacije od 2,5 miliona stanovnika što odvlači vojsku od njene primarne funkcije. IDF ima problema u pripremama za prijetnje sa kojima se suočava. Etika i sposobnosti vojske su iscrpljene i ona je postala vreća za udaranje političara”.

“Izrael nikada neće pristati na dogovor koji ne odgovara njegovim sigurnosnim potrebama”, ustvrdio je Shamni govoreći na konferenciji zajedno sa drugim bivšim generalima IDF-a. “Jedino prihvatljivo rješenje je dogovor o odvajanju od Palestinaca”.
Govoreći o Pojasu Gazze, Shamni je kazao da čak i ukoliko se Hamas odrekne oružja, potrebne su godine dok se ne otvori prolaz kroz izraelske teritorije između Gazze i Zapadne obale.
“Put uključivanja Gazze u izraelsko-palestinski mirovni okvir je daleko i zavisi od toga da li će Hamas prihvatiti uslove što se čini da neće prihvatiti u doglednoj budućnosti”.

IslamBosna.ba