IslamBosna.ba- Dok međunarodna zajednica i dalje šuti nad najnovijom brutalnošću ruskih i Assadovih snaga nad najvećim sirijskim gradom Halebom, bivši guverner grada je pozvao da se što je moguće više učini kako bi se zaštitio grad i historijsko nasljeđe.
Nusejrijski, pravoslavni i šiitski savez u Siriji namjerava da zbriše s mape svijeta glavni sunnitski grad Haleb, kaže Abdurrahman Dedem, bivši guverner grada.
On kaže da je Bešar el-Assad već uništio grad, a da sada Rusija želi ubiti njegove stanovnike.

Dedem kaže da su Rusija, Iran i Assadov režim završili pripreme za veliku ofanzivu na grad. “Većinski sunnitski grad je uništen zbog neosjetljivosti svijeta. Nakon nekoliko dana, Haleb će biti uništen i u ruševinama. Ovo je možda naš posljednji poziv. Apelujem na čovječanstvo, molim vas spasite Haleb od ovog zločina”, kazao je on.
“Džamije, bolnice, tržnice, civilne zgrade su meta zračnih napada…. Oni će ostati u sjećanju kao sramota čovječanstva”, dodao je on.
Dedem kaže da civilizovani svijet samo šuti i gleda brutalnost. “Tišina Sjedinjenih Američkih Država, koji su tvrdili da podržavaju sirijski ustanak, zapravo je ohrabrila Bešara el-Assada i Rusiju”.

IslamBosna.ba