IslamBosna.ba– „SAD i EU trebaju priznati da Hammas nije samo vojna već i politička sila. Hamamas se ne može izbrisati niti će sarađivati u vlastitoj propasti. Samo priznavanjem njegove legitimnosti kao političkog aktera, onog koji predstavlja znatan dio palestinskog naroda, može tek osigurati pravi poticaj Zapadu da će Hammas položiti svoje oružje. Otkako su izbori iz 2006., koji su međunarodno nadizrani, doveli Hammas na vlast u Palestini, pristup Zapada je očito doveo do suprotnog”, piše bivši američki predsjednik Jimmy Carter i bivša irska predsjednica Mary Robinson u magazinu Foreign Policy.

Oni dalje pišu: „Da bi jedinstvo palestinskih frakcija bilo moguće potrebna su dva faktora. Kao prvo, mora postojati barem djelimično ukidanje sedmogodišnjih sankcija i blokade koja je izolovala 1,8 miliona stanovnika Gazze. Mora postojati mogućnost da se učiteljima, policiji, radnicima socijalne skrbi i medicinarima koji su na Hammasovom platnom spisku isplate plaće. Ovi potrebni uvjeti za životni standard ljudi se i dalje negiraju. Umjesto toga, Izrael je blokirao ponudu Katara da osigura sredstva za plaće državnih službenika, a ulazak i izlazak iz Gazze je još postrožen od strane Izraela i Egipta.

Ne postoji humano ili pravno utemeljenje za način koji izraelske odbrambene snage sprovode ovaj rat. Izraelske bombe, rakete i artiljerija su pretvorili u prah velike dijelove Gazze, uključujući na hiljade kuća, škola i bolnica. Više od 250.000 osoba je raseljeno iz svojih domova u Gazzi. Na stotine Palestinaca koji nisu borci je ubijeno. Veliki dio Gazze nema nikakav pristup vodi i električnoj energiji. To je humanitarna katastrofa. Ne postoji opravdanje za namjerne napade na civile u sukobu. To su ratni zločini.  To vrijedi za obje strane. Hammasovo nasumično gađanje izraelskih civila jednako je neprihvatljivo. Međutim, tri izraelska civila su ubijena od strane palestinskih raketa, dok velika većina od 1.600 ubijenih Palestinaca su civili, uključujući i više od 330 djece. Potrebu za međunarodnim sudskim postupcima koji bi istražili i okončali ovo kršenje međunarodnog prava treba shvatiti vrlo ozbiljno“.

Carter je dobio Nobelovu nagradu 2002. za ‘višedesenijske neumorno nastojanje da iznađe mirna rješenja međunarodnih sukoba, unaprijedi demokratiju i ljudska prava, te za promicanje ekonomskog i socijalnog razvoja.

IslamBosna.ba