IslamBosna.ba- Bivši savjetnik prijestolonasljednika Abu Dabija, Abudlhalik Abdullah je pozvao međunarodnu zajednicu da ‘oslobodi’ Pojas Gazze od Hamasa za koji je rekao da je ‘okupaciona vlada Gazze’.

“Da li je Hamas postao okupaciona vlada Pojasa Gazze? Vrijeme je da se Gazza oslobodi od Hamasove okupacije i ugnjetavanja”, napisao je Abdullah na Twitteru.

Njegovi komentari su izazvali ljutite reakcije na društvenim medijima, a mnogi su ga pozvali da se fokusira na oslobađanje Kudsa kojeg je okupirao Izrael, umjesto na oslobađanje Gazze od Hamasa.

Ranije, član centralnog odbora pokreta Fetah, Azzam el-Ahmed je, također, kritikovao Hamas nazivajući ga ‘okupacionom vladom’.

El-Ahmed je pozvao na prekidanje veza sa Pojasom Gazze i njezino proglašavanje pobunjeničkom teritorijom.

“Pojas Gazze je poput aviona kojeg je otela grupa naoružane milicije, a otmičari moraju platiti cijenu korak po korak ili okončati otmicu”, kazao je on.

“Hamas je opasniji od okupacije i rođen je izvan nacionalnog fronta”, dodao je on tokom intervjua na nacionalnom TV kanalu.

El-Ahmedove primjedbe su, također, naišle na kritike korisnika društvenih medija koji su ga opisali kao ‘izdajnika’.

Palestinska samouprava koju predvodi Fetah je pooštrila izraelsku blokadu Pojasa Gazze. Hamas je 2006. godine na lokalnim izborima pobjedio Fetah, međutim odbili su da predaju vlast pokretu kojem je narod dao svoje povjerenje i od tada vrše pritisak na Hamas da se povuče namećući pritisak na stanovništvo u nadi da će ih na taj način primorati da smjene postojeću vladu.

IslamBosna.ba