IslamBosna.ba– Bivši šef izraelskog MOSSAD-a, Šabtai Šavit, je kazao da izraelska vojna operacija u Gazzi ne može ostvariti svoje ciljeve protiv Hamasa i da Izrael mora nastojati da postigne dugoročnije primirje sa pokretom.

Tokom intervjua za izraelski Kanal 10, Šavit je kazao da je teško predvidjeti sudbinu sadašnje vojne operacije i mogućnost postizanja dugoročnog mira, ističući da se izostavljanjem poraza Hamasa ili njegovog eliminiranja iz ciljeva operacije stvara sumnja o opravdanosti operacije.

On kaže: „Oni koji vjeruju da će ubistva vođa Hamasa prisiliti pokret na predaju su u zabludi“, on dodaje: „Hamas se neće predati i neće podići bijelu zastavu“.

Šavit je istakao ‘glavna karakteristika ovog rata je što je to rat umova… Pobjeđuje onaj koji je inteligentniji’. On je izrazio uvjerenje da je ‘postojala politička odluka da se ne procesuiraju vođe Hamasa niti da budu mete za ubistvo, pa su atentati ostavljeni za kasnije“.

On je istakao da je u toku svog mandata kao šef MOSSAD-a, između 1989. i 1996., bio fokusiran na atentate prije započinjanja bilo kakve operacije.

On navodi: „Jedan od najvažnijih uvjeta, za uspjeh bilo koje operacije, je nanošenje štete organizacijama kroz atentate na njihove vođe, kao što sam to uradio sa Islamskim džihadom, kada sam ubio njihovog vođu, Fethi Šikakija, što je paraliziralo mogućnosti organizacije na dvije godine. Kada udarite na glavu zmije (opaska Izrael vođe palestinskih oružanih grupa smatra zmijskim glavama), uzdrmate ih i potrebno im je vrijeme da pronađu alternativu, a mi moramo uvijek ubiti njegovog nasljednika“.

Na pitanje o pokušaju atentata na vrhovnog zapovjednika Brigade el-Kassam, Muhammeda ed-Dajfa, on kaže: „Oni njeguju kult smrti a mi njegujemo kult života, ovo je jedna od karakteristika sukoba između Palestinaca i Izraela“.

IslamBosna.ba