IslamBosna.ba- Šejh Subhi et-Tufejli u posljednjih nekoliko mjeseci objavio je nekoliko predavanja na internetu u  kojima govori općenito o ulozi Irana u regiji, a naročito o ulozi Hizbullaha.
Tufejli, jedan od vodećih libanskih šiitskih klerika, je bio generalni sekretar Hizbullaha u periodu od 1989. do 1991. godine.
U proširenom intervjuu za Agenciju Anadolija, šiitski klerik je pojasnio svoj položaj u odnosu na Iran.
“Pokojni Homeini je bio pošten i odan”, kazao je on. “Čak i kada je Liban bio okupiran od strane izraelskog neprijatelja, on je bio pošten i stao je vjerno uz nas. Ali, nažalost, njegovi nasljednici, oni koji su došli nakon njega su izgradili svoje politike na perzijskom identitetu. Mi smo Perzijanci i nemamo veze sa islamom. Oni iskorištavaju sektaštvo u korist svog perzijskog projekta. Oni zavode šije u Libanu, Siriji, Iraku i svugdje drugdje govoreći im ‘vi ste manjina u sunijskim područjima’ a to nije istina”.

On je čak kazao da je Iran iskoristio sirijski sukob ‘kao uslugu SAD-u protiv globalne islamske zajednice”.
Tufejli je iskazao svoju podršku sirijskom sukobu: “Ko god misli da će sirijski narod klečati, ko god misli da je pobijedio sirijski narod, ko god misli da će Sirija odustati i pokleknuti, potpuno je pogriješio”.
“Ono što se do danas dogodilo u Siriji je više od pobjede, jer ovaj marginalizirani narod- ovaj narod protiv kojeg se bore sa svih strana, ovaj narod protiv kojeg su sve svi urotili, je bio u stanju da prođe kroz teške situacije čak i kad su svi mislili da neće. Oni su bili u stanju da ustanu i nastave svoj put”.

IslamBosna.ba