Punih 38 godina cionistićka vojska i oko 8 hiljada doseljenika naseljenih u 21 doseljeničko naselje, svim silama su nastojali o­nemogućiti palestinskom narodu bilo kakav normalan život, što je na kraju dovelo do oružanog ustanka (2001-2005).

Pod snažnim udarcima jedinica “Izuddin Kassam”, koje su same izvele više od 50% svih akcija snaga otpora, neprijatelj biva primoran da 2003. godine počne razmišljati o povlačenju iz Gaze.

Ovo je obistinjenje rijeći šejha šehida Salaha hade koji je rekao na početku ustanka 2001. godine svoje čuvene riječi: “Ovaj će ustanak istjerati okupatora iz Gaze?.”

Okupator sada nastoji da prikrije poraz i da povlaćenje iz Gaze prikaže kao jednostranu stratešku odluku i da o­na nije rezultat udaraca koje su mu nanijele snage otpora. Međutim, to su priče u koje će malo ko povjerovati.Nema sumnje da će palestinskom narodu u Gazi biti lakše i da će mnoge svakodnevne nedaće nestati, a mi se našim dovama obračamo Allahu, dž.š., da im što više olakša njihove tegobe.Isto tako predah neće dugo trajati jer je ovo početak jedne žilave borbe koja će trajati veoma dugo, a Allah, dž.š., najbolje zna.

U ovom kritičnom periodu na palestinskom narodu je da sačuva svoj islamski pokret, tj. Hamas jer o­n je garant opstanka i slobode.Ovo kažem iz razloga što je uporedo sa povlačenjem iz Gaze na sceni zavjera kojoj je cilj da se uništi Hamas. U zavjeri učestvuju cionisti i zapadne zemlje sa jedne strane, a palestinska vlast sa druge. Svakako, ta izdajnička sekularna vlast bi bila egzekutor u jednom međupalestinskom obračunu.

Prije dvadeset dana po?eli su napadi palestinskih snaga bezbjednosti na jedinice „Kassam“, u Gazi, tako da je samo Allahovom, dž.š., voljom izbjegnuto veće krvoproliće.Međutim, stvar ni izbliza nije završena, a posljedice mogu biti nesagledive. Palestinski sekularisti vladaju neprikosnoveno punih 45 godina, a da nista nisu učinili za svoj narod osim što su se obogatili na njegovim nevoljama i problemima.

Sada kada je narod uvidio ove stvari i stao uz poštenu alternativu oličenu u islamskom pokretu Hamas, sada to sekularisti žele silom sprijećiti da bi i dalje ostali na vlasti. To nije moguće ostvariti dok se ne razoruža Hamas i tek nakon cionističkog povlaćenja iz Gaze to će biti prvi korak na koji će se odlučiti sekularna izdajnička vlast. Nadati se da će uz Allahovu, dž.š., pomoć Hamas kao i do sada naći odgovarajuće odgovore na postavljena pitanja.

Nakon ove bježanije iz Gaze i jednog dijela Zapadne obale šta dalje? Cionisti su uspjeli izolovati Jerusalim od ostalih palestinskih teritorija, a rušenje džamije El-Aksa je postalo toliko izvjesno da je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi, a Allah dž.š., opet najbolje zna šta nas čeka.

Najvažnija stvar je da preživi islamski pokret jer je o­n garant da će se sve izgubljeno vratiti i nadoknaditi. Zato se sada želi sasjeći ova ideja u njenom korijenu, da ostali muslimanski narodi nebi vidjeli kako to izgleda kada su islamisti na vlasti, i da bi cionisti mogli mirno živjeti na otetoj muslimanskoj zemlji.

Na kraju, da se podsjetimo da je čuveni Salahudin Ejjubi i pored toga što se tada islamska država protezala od Kine do Maroka, u čuvenoj bici na Hittinu uspjeo okupiti svega 12000 boraca. o­ni su izvojevali pobjedu na Hittinu, zatim su povratili Kuds i džamiju El-Aksa, a zatim dočekali 3. krstaški pohod u kome je učestvovalo što evropskih što domaćih kršćana oko 500 000, a da broj muslimana nije prelazio 12000 mudžahida.

Danas Hamas ima oko 12000 pušaka i to za cijeli svijet predstavlja jedini i najveći problem u okupiranoj Palestini.

Zašto?

Zato što iza njih stoji ideja koja je najbitnija. To je ideja srednjeg puta, odmjerena, realna, uravnotežena, iznikla iz pravilnog shvatanja vjere i svijeta oko sebe.

Zato što je tih 12 000 pušaka koje nose ruke pod abdestom garant da džamija El-Aksa i ako padne sigurno će biti vraćena, i da će i druge okupirane teritorije kao i Gaza već sutra, uz Allahovu, dž.š., pomoć biti vraćene.

Zato čestitke svim muslimanima jer su naša braća izvojevala jednu pobjedu za sve nas, nakon niza poraza koje je Ummet pretrpio u zadnjem periodu, uz dovu Allahu, dž.š., da ovo bude jedan lijep uvod za nove pobjede.

Amin

 

 

Leave a Reply

*

captcha *