IslamBosna.ba– Izraelske novine pokušale su spriječiti skretanje medijske pažnje na sebe u petak navečer kada su sa svoje internet stranice uklonili članak pod nazivom ‘Kada je genocid dopušten’  za manje od jednu minutu nakon što je postavljen.

Članak kojeg je napisao Yochanan Gordon postavljen je na stranicu Times of Israel a tiče se trenutne izraelske ofanzive na Gazzu.

Zbog navodne jedinstvene prijetnje koju Hammas predstavlja za Izrael, Gordon tvrdi: „Mi smo u ratu sa neprijateljem čija povelja poziva na uništenje naših naroda. Ništa, dakle, se ne može smatrati nesrazmjernim kada se borimo za naše samo pravo na život“.

U članku Gordon osuđuje UN zbog njihove nedavne opomene Izraela da koriste ‘nesrazmjernu’ upotrebu sile u Gazzi, insistirajući na tome da „(SAD i UN) u potpunosti ne poznaju prirodu neprijatelja (Hammasa) i stoga nisu kvalificirani da diktiraju ili nametnu pravila ovog rata’.

„Hammas tvrdi da oni oni idealiziraju smrt jednako koliko Izrael slavi život. Koji je to onda drugi način da se obračunaš sa ovakvim neprijateljem nego da ih u potpunosti uništiš?“

„Svako ko živi sa instaliranim raketnim bacačom ili sa podzemnim terorističkim tunelom u/oko neposredne blizine svoje kuće ne može se smatrati nevinim civilom“, piše on.

“Svi se slažu da Izrael ima pravo da se brani kao i pravo da to sprovede. Generalni sekretar Ban Ki-moon je to izjavio, i Obama i Kerry su jasno izjavili da niko ne može očekivati da će neko sjetiti mirno dok na hiljade raketa pada po glavama njihovih građana stavljajući ih u jasnu i neposrednu opasnost. Čini se da je tačka spoticanja jedino u količini kazne koja će se sprovesti u ovoj situaciji.

Zaključit ću da pitanjem sa sve humaniste. Premijer Benjamin Netanyahu je jasno naveo na početku ovog napada da je njegov cilj povratiti održivi mir građanima Izraela. Već smo ustanovili da je odgovornost svake vlade da uspostavi sigurnost i bezbjednost svog naroda. Ukoliko politički i vojni stručnjaci tvrde da je jedini način postizanja njihovog cilja, održivog mira, putem genocida da li je onda dozvoljeno postići ove zacrtane ciljeve?” , zaključuje on.

Gordon je navodno ugasio svoj Twitter profil navodeći sigurnosne probleme. On je također objavio izvinjenje za članak ali ipak izgleda da ne shvata:

„Želim izraziti duboko žaljenje i molim za oprost za članak čiji sam autro koji je objavljen an 5TJT.com, Times of Israel i podijeljen je širom svijeta. Nikada nisam namjeravao pozvati na nanošenje štete bilo kome iako su moje riječi možda prenijele tu poruku.

Uz to što sam rekao molim se i nadam se da brzom mirnom okončanju neprijateljstava i da će svi ljudi živjeti jedni s drugima u stvaranju boljeg svijeta za sve nas“.

IslamBosna.ba