Koje su to karakteristike učinile ova dva Bošnjaka liderima svog naroda i duhovnim vođama?

Vođenje je akcija, a ne pozicija. Vođa se ne postiže automatski, položajem u Zajednici. Funkcija se može dobiti automatskim dobijanjem položaja u hijerarhiji, ali da bi neko bio vođa, lider, potrebno je mnogo više od formalnog, jer vođa nije niko sam po sebi. On se, kao takav, izgrađuje u interakciji sa svojim sljedbenicima i okolinom. U afirmaciji pozitivnih vrijednosti našim spomenutim vođama akcije i dinamike ne nedostaje. Oni imaju viziju i usmjereni su na budućnost. Oni godinama odolijevaju snažnim napadima izvjesnih medija koji pokušavaju uzdrmati njihov ugled, kao i jedinstvo Islamske Zajednice.

U Bosni i Hercegovini su putem takvih medija nebrojeno puta plasirane lažne informacije o vjerskim službenicima, zatim njihova satanizacija, pozivi na linč i drugi već viđeni scenariji, a sve u cilju razbijanja jedinstva Islamske Zajednice. S tim ciljem koordinirano su djelovale dobro poznate srpske i hrvatske medijske kuće koje su svoje saradnike, na žalost, pronašle i među nekim bosanskohercegovačkim medijima. Međutim, to pretjerivanje u neobjektivnosti je samo doprinijelo većem zbijanju redova Bošnjaka i njihovoj homogenizaciji.

Napadači na reisa Cerića i muftiju Zukorlića su za napade razloge tražili u miješanju vjere i politike, iako im se mnogo puta sugerisalo da se islam, po tom pitanju, ne može tretirati kao kršćanstvo, da se reisu-l-ulema, muftija i ostali vjernici imaju pravo baviti pitanjem države i politike, po uzoru na Allahovog Poslanika Muhammeda s.a.v.s. koji nije bio asketa i monah, već Božiji Poslanik, državnik, suprug, otac, vojskovođa itd. Jedni su reisu Ceriću zamjerali što je previše hrabar, energičan, što ne prihvata ničiju dominaciju, drugi što mnogo prisustvuje međunarodnim susretima, često puta navodeći njegove rečenice koje su se vadile iz konteksta i montirale u skladu sa propagandom medija.

A mi smo ponosni što naš uvaženi reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić prisustvuje vijećima vjerskih lidera, međunarodnim susretima za mir, islamsko – kršćanskim sastancima i sastancima drugih religijskih autoriteta, organiziranim vjerskim manifestacijama, svečanostima, inauguracijama, prijemima, skupovima, svečanim otvaranjima objekata, institucija, proslavama, sijelima, svetskim forumima intelektualaca, promocijama, izložbama, konferencijama, dodjelama nagrada… Ponosni smo što ne prihvata dominaciju nijednog režima i što se oglušuje o prijetnje režima, svojom posjetom dajući podršku svom narodu, kada je to potrebno. Ponosni smo na njega što je među 50 najutjecajnijih muslimana svijeta! Bošnjački narod je zaslužio ovakvog duhovnog vođu i lidera!

Mediji pišu da su ovih dana „zapeli” pregovori između Turske i Srbije da se ujedini Islamska Zajednica u Srbiji radi toga što je muftija Zukorlić previše politički aktivan, te da ga treba ukloniti sa političke scene. Interesantno je da oni žele ukloniti svakog onog ko je sposoban da osigura prosperitet bošnjačkom narodu! Da je, na primjer, Jakub Selimovski bio u pitanju, sigurni smo da mu se politika ne bi zabranjivala. Ali, eto, izgleda da uvaženi muftija Zukorlić prebrzo vodi svoj narod u bolju budućnost, da se prosto ne može pratiti! Zato ga, vele, treba malo zaustaviti! Čime? Bilo čime! Razbijanjem Zajednice, oduzimanjem vakufa, ne davanjem akreditacije univerzitetu i raznim vidovima diskriminacija.

Oni koji se boje bošnjačkog napredovanja treba da znaju da je to napredovanje svima od koristi. Estetika nečije lijepe kuće uljepšava cijelo naselje. Bez osnova je žalba komšije, na primjer Srbina, koji se srbijanskim vlastima žali na komšiju Bošnjaka riječima: „Ne dajte mu dozvolu za gradnju te kuće, jer hoće da mu bude ljepša od moje!”

Prije par dana neko je tako bezumno rekao: „Ne dajte akreditaciju Internacionalnom Univerzitetu u Novom Pazaru! Previše je prestižan!”

Šta bi sad na to kazali naši Bošnjaci – prvaci? Kazali bi: „Komšija, ja ne mogu dozvoliti da zbog tvog zla ili nerazumijevanja ne činim dobro sebi i svom narodu! Ja ću, po svaku cijenu, nastaviti činiti to dobro! I ti me u tome nećeš moći spriječiti!”

Zato, mi znamo da je Islamska Zajednica utočište svim diskriminiranim Bošnjacima i kao što neko nedavno napisa „ona je nama jedini svjetionik” u ovom burnom vremenu. A naši prvaci su čvrstih karaktera. Oni sa Puta ne odustaju! Postojani su u nedaćama i strpljivi u borbi za zaštitu naših prava. Ne bježe od problema, već im se okreću da ih riješe prihvatajući odgovornost. Radi toga u svom narodu imaju bezrezervnu podršku i povjerenje!

 

(preporodcom)

Leave a Reply

*

captcha *