IslamBosna.ba- Zvuci eksplozije i pucnjave su utihnuli nakon mjesec dana sveobuhvatnog izraelskog vojnog napada na Gazzu, privodeći kraju krvoproliće u kojem je od 7. jula ubijeno najmanje 1.885 Palestinaca, većinom civila, i 67 Izraelaca (od čega 64 vojnika).

Dim i prašina su možda nestali sa horizonta tokom 72- satnog prekida vatre, ali duše žrtava još uvijek lebde nad Gazzom, koja je u posljednjih šest godina doživjela tri velike ofanzive.

Usred poziva na istraživanje navodnih ratnih zločina počinjenih u opkoljenom Pojasu Gazze, uključujući i uništavanje staračkih domova, bolnica, škola i džamija, istrebljenja cijelih porodica koje su se skrivale u svojim domovima, ubijanja bolesnika u svojim bolničkim krevetima i ubistva ljekara, bolničara, UN-ovih humanitarnih radnika i novinara, palestinski borci otpora su izašli iz svojih podzemnih lokacija da bi se malo odmorili nakon mjesec dana žestokih borbi.

Borba protiv duhova

Prizori porušenih objekata pokazuju smrtonosnu silu koju je Izrael koristio tokom svojih napada. Međutim, palestinski borci su sedmicama ostali u svojim bunkerima  i skrovištima suprotstavljajući se napadima izraelskih vojnika zauzimanjem snajperskih položaja, lansiranjem raketa i boreći se poput duhova u  evakuiranim mahalama.

Osjećaj za sigurnost i oprez su nužni tokom vojnih eskalacija te je stoga teška misija sakriti se od bespilotnih letjelica opremljenih kamerama.

Ebu Muhammed (što nije njegovo pravo ime) je četrdesetogodišnjak i otac petero djece, najstarije ima deset godina. U borbi učestvuje od kako je Izrael pokrenuo veliku vojnu ofanzivu prošlog mjeseca. Ebu Muhammed je borac Brigade Šuheda’ el-Aksa (brigada Šehidi el-Akse).

Dužnost

On navodi da je rekao djeci da odlazi iz Gazze zbog zdravstvenih razloga, kako bi zamaskirao svoj nestanak, i u slučaju da mu se nešto dogodi. Ali, njegova supruga zna da je on borac otpora i da se možda neće vratiti.

„Porodica mi jako nedostaje, ali ja sam na dužnosti odbrane svog naroda i osvete zbog napada osvajača u kojima je ubijeno na stotine civila“, kaže Ebu Muhammed. „Pokušavam da ih puno ne kontaktiram, kada razgovaram sa djecom smirujem ih i kažem da će sve biti u redu. Moja supruga plače svaki put kada nazovem, emocije prorade. Nastojim da pozivi budu veoma kratki“.

Iako je Brigada Šuheda’ el-Aksa oružano krilo Fataha, Hammasovog političkog suparnika, u vrijeme izraelskih napada sve frakcije i stranke su ujedinjene pod koordiniranim zapovjedništvom.

Noseći crno-žutu masku i automatsku pušku, Ebu Muhammed kaže da je borac posljednjih dvadeset godina. On se protivi Fatahovom odustajanju od oružane oslobodilačke borbe u korist beskonačnih pregovora.

„Naš neprijatelj razumije samo jezik sile. Pogledajte šta se dogodilo u proteklih dvadeset godina mirovnih pregovora: više kolonizacije i krađe zemljišta, ubijanja i razaranja- i pogledajte kako sada otpor nameće svoje uvjete. Otpor je  adut palestinskog naroda“, kazao je on.

Pravo na otpor

Pitao sam ga šta misli o izraelskim glavnom uvjetu obustave neprijateljstva – razoružanje palestinskih frakcija.

„Ko se slaže sa ovim uvjetom on je izdajnik“, kazao je on. „Imamo pravo na otpor i da se branimo. Naš neprijatelj ima nuklearne bojeve glave i najnaprednije oružje na svijetu, zašto je ovom entitetu dozvoljeno da se naoruža? Mi smo pod vojnom okupacijom i imamo pravo, čak i po međunarodnom pravu da se odupremo okupatorima“.

Oko 1.885 Palestinaca je ubijeno i u posljednjem mjesecu izraelskih napada više od četiri stotine su djeca prema UN-u. Još uvijek nije poznato koliko je među žrtvama boraca i kojim frakcijama pripadaju.

Ubrzo nakon što je Egipat posredovao 72-satnom humanitarnom prekidu vatre koji je stupio na snagu u utorak, iz El-Kassam brigada objavili su priču o 29 boraca koji su imali žestoke sukobe i uspjeli ostati živi sedmicama unutar tunela 25 m pod zemljom u istočnom dijelu el-Karara blizu Han Junisa na jugu Pojasa Gazze.

Iz El-Kassama navode da su borci dnevno jeli po samo pola hurme i po pola čaše vode. (LINK)

Izrael tvrdi da su samo 64 njihova vojnika ubijena, a da su stotine ranjene.

Najžešće borbe su vođene duž granice  u sjevernim i istočnim područjima Pojasa Gazze, uključujući i Bejt Hanun, istočnu Šudža’iju, istočni Han Junis i istočni Refah.

Ebu Muhammed kaže da se neće vratiti kući dok borbe ne budu zvanično okončane ali dodaje da jedva čeka da zagrli svoju djecu i zajedno objeduju.

„Nećemo stati dok ne oslobodimo našu okupiranu zemlju“, kazao je Ebu Muhammed. „Otpor je karta koja donosi pobjedu, političari, posebno vođe Fataha, moraju razumjeti da maslinova grančica neće osloboditi Palestinu. Dali smo maslinovu grančicu i mirovni proces više od 20 godina, ali još uvijek živimo pod izraelskom okupacijom.“

Autor: Jusuf el-Helu’

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba