Šesnaestogodišnja borba za imovinu ostavila je, očito, posljedice po zdravlje nane Fate Orlović, bošnjačke povratnice u Konjević Polje kod Bratunca, izvještava novinar agencije Anadolija (AA). Naime, nani Fati je prije nekoliko dana operirano oko, a jučer je, kako nam je sama potvrdila, napustila bolnicu.

“Još uvijek ne vidim, ali se nadam da ću se oporaviti u narednih sedam dana”, govori hrabra nana Fata.

U ljeto 1996. godine u njenom u dvorištu u Konjević Polju bespravno je sagrađena pravoslavna crkva. Nana Fata je i tokom agresije proživjela stravičnu torturu snaga Vojske RS.

Iako je Vrhovni sud Republike Srpske (RS) još početkom juna ove godine ukinuo drugostepenu presudu Okružnog suda u Bijeljini u vezi s nagodbom o uklanjanju bespravno izgrađene pravoslavne crkve u avliji nane Fate Orlović u Konjević-Polju, taj objekt i dalje tamo stoji.

Vrhovni sud RS je uvažio takozvanu reviziju koju je Fahrija Karkin, advokat Fate Orlović, uložio protiv presude drugostepenog suda, to jest Okružnog sud u Bijeljini. Vrhovni sud RS je, također, naložio da se uvaži Karkinova žalba. Sud u Srebrenici je trebao postupiti po uputama Vrhovnog suda RS.

Advokat Karkin je na ročištu u septembru ove godine zatražio da se slučaj Fate Orlović prebaci iz Srebrenice na neki drugi sud.

Iako netom operirana nana Fata nastavlja borbu “za svoju avliju i Bosnu”, te nudi svoje viđenje ove pravne trakavice.

“Iz Srebrenice su mi poslali da nisu nadležni. Ali, su opet prihvatili tužbu. No, ne znam kad je suđenje. Ne znam dokle će ovo trajati… Ja sam im rekla: “Ovo je vaše, ima da presudite, presudite kako hoćete”. Sad se ne zna. Ja im nudim da nose svoj objekt. I ja bih voljela, a ne da čekam 11 godina. Ako ne odnesu crkvu, ja ću raditi ono što ja hoću. Ja ću tamo da hranim krave i pilad”, govori u svom stilu nana Fata.

Na pitanje da li očekuje da njen slučaj bude riješen nakon što je nedavno penzioniran vladika Kačavenda, koji se smatra najviše odgovornim za izgradnju crkve u njenoj avliji, nana Fata odgovara:

“Nikom ja ne vjerujem, kao što ni Kačavendi nisam i ne vjerujem. Svaka čast svakome, ali nisu za mene”, kazala je nana Fata.

Općinski sud u Srebrenici je 2010. godine je odbio tužbeni zahtjev Fate Orlović za “utvrđivanje činjenica o postojanju vansudske nagodbe o izmještanju pravoslavne crkve iz njenog dvorišta”.

Osporeno je da su se advokat Fate Orlović Fahrija Karkin, s jedne, i tadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik, njegov savjetnik Miladin Dragičević i episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, s druge strane, 11. januara 2008. godine nagodili da se crkva iz dvorišta ukloni čim bude osiguran novi prostor za njenu gradnju.

 

(bportalba)

Leave a Reply

*

captcha *