Tri godine je trajala izgradnja i opremanje tog, kako je nazvano, “Scheveningena u BiH”, u kojem će biti smješteni zatvorenici osuđeni za ratni zločin i druga teška krivična djela.

U tom C odjelu KPZ Foča ili odjeljenju s posebnim režimom bit će smješteni osuđenici koji bitno ugrožavaju sigurnost ustanova i češći su prekršioci kućnog reda u zatvorima širom RS-a.

Za izgradnju tog posebnog odjeljenja potrošeno je više od tri miliona maraka da bi se okončali radovi na opremanju ćelija u kojima će boraviti osuđenici koji se ne mogu uklopiti u kolektivno izdržavanje kazne ili predstavljaju prijetnju po ostale osuđenike.

“Odjeljenje posebnog režima izvršenja kazne zatvora izgrađeno je i opremljeno u skladu sa savremenim evropskim i svjetskim standardima iz oblasti izvršenja krivičnih sankcija i predstavlja jednu od najmodernijih ustanova ovog tipa u širem okruženju. Kapacitet odjeljenja čini 38 prostorija za boravak osuđenih osoba, s raspoloživa 54 mjesta”, potvrđeno je iz entitetskog ministarstva pravde.

Na prijedlog Ministarstva pravde RS-a, Narodna skupština je sredinom marta usvojila Zakon o posebnom režimu izvršenja kazne zatvora.

 

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *