P ročitajmo zajedno šta nam Bazdulj u znoju lica svog pokušava kazati: “U takvoj atmosferi i kontekstu, kao u onoj famoznoj Andersenovoj priči o carevom novom ruhu, Igor Mandić se u recentnom intervjuu riječkom Novom listu usudio kazati ono što se (gotovo) niko u Hrvatskoj ne usuđuje reći: ‘Mi ulazimo u EU kao podstanari, moramo podnijeti sudbinu da ćemo biti tretirani kao rezervna postaja za konobare i prostitutke i ne vjerujem da ćemo tu nešto posebno profitirati. Ma sve je to savršeno svejedno, jer je pogrešan smjer okretanja. Ja tvrdim da je jedina mogućnost ponovnog ujedinjenja južnoslavenskih naroda. Nikako na stari način, i nikako jednopartijski kao stara Jugoslavija, ali ja nisam institucija da to mogu razraditi. Rat koji nismo objavili neslavno je završen, bez pobjednika – jer u građanskom ratu pobjednika nema. (.)

Pa ovdje imamo tu nemoguću situaciju da na silu održavamo jedan konstrukt koji se zove Hrvatska. Dokazano je taj projekt propao jer su na vlasti ili nesposobnjakovići ili lopovi, ili mediokriteti ili kriminalci. To je dokazano, samo treba napraviti još jedan korak pa se zapitati čemu nastaviti taj nemogući uzaludni trud. Jer ako je Hrvatska stvorena u nacionalističkoj euforiji 90-ih godina kao jedan biznis-projekt šovinističkih elita, onda moramo biti svjesni da su temelji truli i da se na tim trulim temeljima uzaludno pokušava graditi, nadograđivati, stavljati nove skele, žbukati iznova fasadu dok se netko ne sjeti da bi trebalo cijeli taj projekt zaključati i srušiti. (.) Reći ću nešto što je možda uvredljivo i za vlast i za opoziciju, ali Hrvatska je promašen projekt, nažalost. Kao što je bio promašen projekt kvislinške Endehazije, tako je promašen i projekt neoustaške tuđmanovske Hrvatske. Zadao je osnovne obrasce društvene pokvarenosti i od tada se na njima pokušavaju graditi neke smjene vlasti koje nisu doprinijele ništa. Jer nemamo dovoljno elita koje su u stanju društvo držati na okupu. Sve propada, sve institucije su otišle dođavola, sve je rasprodano, pokradeno, darovano, i čemu nastavljati uzaludni trud’.

Da se u Hrvatskoj postavi takva dijagnoza, potrebno je i pameti i hrabrosti. Što se tiče Bosne i Hercegovine, tu je potrebna samo hrabrost. Da se u Bosni i Hercegovini primijeti kako se raspad Jugoslavije nije isplatio nikom osim šovinističkim elitama, ne treba biti Igor Mandić. To ovdje vidi i svaka budala.

Abecedarij države

P rvo, država ne može biti nikakav projekt niti konstrukt; država je oblik političke organizacije, organizacija historijske zajednice, organski skup institucija, svjesno oblikovana organizacija zajednice, etc. Za mene, država je u svojoj biti administrativna struktura kojoj je temeljna svrha da servisira potrebe svojih građana. No, ne čudi me da jedan kolumnist koji se drzne da govori o državi kao biznis-projektu može uopće pojmiti na ovakav način državu. Možda Bazdulj ovo i zna, ali ovakav opis Bosne i Hercegovine je direktan udar na njenu ustavnu karakteristiku države i kao takva, ona ne trpi ovakve jeftine dječije metafore o državi kao projektu.

Da se u Bosni i Hercegovini primijeti kako se raspad Jugoslavije nije isplatio nikom osim šovinističkim elitama, ne treba biti Igor Mandić. To ovdje vidi i svaka budala.

Drugo, Jugoslavija se nije raspala zbog toga što se to isplatilo šovinističkim elitama. Ako se to dogodilo, zašto nam onda Bazdulj ne kaže ko su te šovinističke elite i kako je moguće da one kao takve u takvom ideološkom konceptu države mogu uopšte uzrokovati raspad Jugoslavije? Neka mi odgovori kako je nastajao promašeni projekt i izmišljeni konstrukt poput Bosne i Hercegovine? I kako to da takva moralna veličina poput Bazdulja dopušta sebi da živi u takvom kriminalističkom projektu zvanom Bosna i Hercegovina i pritom uživa svu slobodu da javno istakne da je Bosna i Hercegovina zapravo biznis-projekt šovinističkih elita?

Drugi, nikad otkriveni, svijet budale

Drugačije kazano, o čemu Bazdulj laže kad kaže da se raspad Jugoslavije isplatio samo šovinističkim elitama? Bazdulj nam laže o sljedećem: da zna šta je uzrokovalo raspad Jugoslavije i da zna kome se raspad Jugoslavije isplatio. Zašto nam onda Bazdulj ne kaže zašto su se upravo tri socijalističke federacije (Sovjetski Savez, Čehoslovačka i Jugoslavija) raspale sa kolapsom ideološkog koncepta (Dejan Jović) koji ih je oblikovao, a druge federacije (SAD) ili složene države (Belgija, Švicarska, Kanada i Velika Britanija) nisu?

Ne, sigurno ne zna. Ali zna da to ionako nije bitno, jer se raspad Jugoslavije isplatio samo šovinističkim elitama. Budući da svaka budala to vidi, veli Bazdulj, a znamo da samo budala ne vidi i drugu stranu, u nemogućnosti smo da budali poput Bazdulja postavimo pitanje: šta je bila Jugoslavija za običan narod? Pokojni Zvonimir Berković na to pitanje izvrsno odgovara: hrvatska ideja koju su Srbi iskoristili za svoj provizorij. Pa neka nam Bazdulj barem odgovori na pitanje kako je Jugoslavija koristila pokojnom Iliji Jakovljeviću, časnom Hercegovcu koji se usprotivio ustaškom režimu, a kasnije i sam bio žrtva svojih nekadašnjih partizanskih drugova, koji su ga ubili na pravdi Boga samo zbog toga što nije želio Jugoslaviju?

Ne, njemu je važnije da se bavi velikim pitanjima o raspadu Jugoslavije, da citira izlapjele starce poput Mandića i pritom pozove u pomoć svaku budalu koja vidi isto što i on, da se raspad Jugoslavije isplatio šovinističkim elitama. No, i ne čudi da to dolazi od jedne groteskno komične budale kojoj ništa nije smiješno u imbecilnom vladanju ljevice koja je, gle čuda, danas na vlasti. Ideološka solidarnost, bratska ljubav ili nešto drugo?

Piše: Abdurahman Ljevaković

(preporod.com)

Leave a Reply

*

captcha *