Vakufsko zemljište je na zahtjev Ministarstva unutarnjih poslova RS i Stanice javne bezbjednosti dodijeljeno za stambenu gradnju, potvrdio nam je glavni bratunački imam Elvir ef. Hodžić

Regulacioni plan

– Medžlis IZ Bratunac uložio je prigovor na to što Komisija za izlaganje na javni uvid podataka premjera i katastarskog klasiranja nastoji po svaku cijenu to zemljište upisati u Registar obrazlažući da je to faktičko stanje i da oni nisu nadležni za rješavanje imovinsko-pravnih sporova. SO je 1997., kad u njoj nije bilo Bošnjaka, izvršila promjenu Regulacionog plana i podijelila placeve vakufskog zemljišta pripadnicima tadašnjeg CJB, na kojima je izgrađeno sedam kuća – kaže Hodžić.

Bratunačka IZ uspjela je 2004. godine da na javnoj raspravi izuzme od usvajanja Regulacioni plan za dio grada oko džamije do rješavanja imovinsko-pravnih sporova. 

Medžlis ne odustaje

– Krajem aprila ove godine predočeno nam je da ne postoji uzurpacija zemljišta na vakufskim parcelama. Obrazloženo nam je da je SO prije 12 godina dodijelila neizgrađeno građevinsko zemljište za individualnu gradnju, predviđenu Regulacionim planom – kazao je Hodžić.

Predstavnicima IZ tek je prije desetak dana predočena Skupštinska odluka iz 1997., kao i aviosnimci iz 1991. godine.

– Nećemo odustati od povrata vakufskog zemljišta – ističe Hodžić.   

Izvor: Dnevni avaz

Leave a Reply

*

captcha *