IslamBosna.ba- Oružano krilo palestinskog pokreta otpora Hamas, Brigade Izuddin el-Kassam navode kako su dobile ponudu od Izraela za novu razmjenu zarobljenika.
Prema El-Džeziri, viši zvaničnik Brigada el-Kasam je kazao kako je Hamas nedavno dobio prijedlog od strane regionalnih i međunarodnih posrednika za postizanje dogovora o razmjeni zarobljenika.Zapovjednik Kassama je kazao da novi sporazum ne ispunjava očekivanja Hamasa.
On je negirao izraelske tvrdnje da će dogovor biti postignut u zamjenu za trgovačke koncesije.
Zapovjednik el-Kassama je dodao da takve lažne vijesti predstavljaju dio ‘psihološkog rata’ kojeg vodi Izrael, dodajući da Hamas nikada neće prihvatiti pokušaje da se pitanje zatvorenika pretvori u pregovaračku kartu.
U međuvremenu, el-Kassam je dao instrukcije odjelu zaduženom za dobrobit izraelskih zatvorenika u Gazzi da uzme u obzir najnovija kršenja prava Palestinaca u izraelskim zatvorima.
U aprilu mjesecu prošle godine el-Kassam je po prvi put objavio da su zarobili četiri izraelska vojnika, ali nisu formalno otkrili da li su vojnici živi ili mrtvi.
Oni odbijaju da pruže bilo kakve informacije u vezi zarobljenih izraelskih vojnika. Također odbijaju da se postigne bilo kakav dogovor o razmjeni zarobljenika prije nego što Izrael oslobodi zarobljenike koje je ponovo uhapsio nakon što su oslobođeni prilikom razmjene izraelskog vojnika Šalita.”Ono što je Izrael ponudio nije ni blizu minimumu naših zahtjeva”, navode iz Brigada el-Kassam.

Ranije ove sedmice Izraelski radio je prenio da je Hamas odbio izraelski prijedlog razmjene, Avera Mengistua i Hišama es-Sajjeda, sa pripadnikom Hamasa koji se trenutno nalazi u izraelskom zatvoru i ima mentalne probleme. Kako radio navido Hamas nije spreman da uđe u dogvoor koji uključuje razmjenu jedne ili dvije osobe, već zahtijeva ‘sve ili ništa’.
Već dva mjeseca Izrael drži u pritvoru pripadnika Hamasa iz Pojasa Gazze čija porodica tvrdi da on ima mentalne probleme, prenio je prošle sedmice izraelski list Haaretz.
Glasnogovornik Brigada el-Kassam, Ebu Ubejda, je objavio 20. jula 2014. godine, tokom izraelskog napada na Gazzu, da su Brigade zarobile izraelskog vojnika Arona Šaula, u et-Tuffah četvrti istočno od Gazze.
Izraelska vlada je prethodno objavila da je izgubila tijela dvojice vojnika u Pojasu Gazze, Arona Šaula i Hader Goldina, tokom izraelskog napada koji je počeo 7. jula 2014. godine a završio se 26. avgusta iste godine. Međutim, Ministarstvo odbrane ih je nedavno uvrstilo u nestale i zarobljene vojnike.

IslamBosna.ba