IslamBosna.ba– U petak u Institut De Mot- Couvreur u Briselu zabranio je ulazak trideset muslimanskih studentica zbog toga što su obukle duge suknje.
Direktor škole je kazao da su djevojke prekršile propise škole jer duge suknje predstavljaju ‘simbol religioznosti’.
Studentice su protestvovale ispred škole zahtijevajući ulazak. Međutim škola je pozvala policiju koja je spriječila proteste te su se studentice razišle.

“Došle smo u školu jutros oko 8 sati. Nekoliko nas je obuklo suknje ili duge haljine u različitim bojama. Zabranili su nam ulazak u njima kazavši da je zabranjeno po propisima”, kazala je Hanane (17), jedna od studentica za La Capitale noseći dugu tirkiznu haljinu. “Oni navode da su vjerski simboli i duge suknje u tamnim bojama zabranjene po propisima”, dodaje ona. “Ne mislim da je moja haljina tamne boje. Osim toga jako je moderna”.
“Ovo nije prvi put da nas kažnjavaju. Izgubila sam ranije ovog mjeseca bodove zbog ‘nepriličnog ponašanja’ jer sam nosila suknju”, kazala je Jasmina (22) za Dhnet .

U video snimku koji je postavljen online, Dirk De Block, direktor škole, objašnjava da odluka nije njegova već da dolazi od zamjenice gradonačelnika, Fevzije Hariše. Prema Dhnetu, De Block je obavijestio studente da se ‘nošenje vrećastih hlača, dugih suknji ili tamnih haljina, kao i suknji i haljina preko pantalona neće tolerrisati’.
On nije želio govoriti za medijie o ovom slučaju. Međutim on je objasnio da mu je zabranjeno da govori od strane nadređenih.

Ostali učenici škole u znak solidarnosti sa učenicama su obustavili nastavu od 10 do 12 časova.

IslamBosna.ba