Izraelska stranica navodi da su britanske i katarske vojne snage u najvećoj tajnosti ušle na područje Sirije i da pomažu pobunjenicima u sirijskom gradu Homsu, poprištu najžešćih sukoba između vojske i protivnika režima.

“Stranci ne idu u borbe, ali obučavaju pobunjenike i nabavljaju im oružje iz inostranstva”, navodi se dalje te dodajuu da je identičan scenario primjenjen i u Libiji.

Iran, prema nekim izvještajima, treba da pošalje 15.000 vojnika u Siriju kao pomoć vojsci tiranina Bašara el Assada. Stručnjaci ocjenjuju da bi to mogao da bude povod da Izrael i SAD napadnu Iran.

Također, stranica navodi da su grupe povezane sa El Kaidom, koji su se nekad borili protiv američkih trupa u Iraku i koji su pomogli NATO-u da svrgne Gadafija, poslati su u Siriju još u novembru prošle godine da pomognu tamošnjim pobunjenicima u svrgavanju Assada.

 Istovremeno, Abdulhakim Belhadž, za koga se ispostavilo da je vodio libijsku revoluciju, a koji je sada šef vojnog savjeta u Tripoliju, sastao se s liderima pobunjeničke Slobodne sirijske vojske u Istanbulu i na granici s Turskom. Tamo ga je poslao šef libijskog Prelaznog nacionalnog savjeta Mustafa Abdul Džalil.

Prema navodima nevladinih organizacija, u nasilju u Siriji dosad je poginulo najmanje 6.000 ljudi, među kojima i 400 djece.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *