IslamBosna.ba- Britanski lord i bivši savjetnik nekadašnje premijerke Margaret Tacher je pozvao Kongres SAD-a da zabrani određene dijelove iz Kur’ana i da njihovo glasno čitanje (učenje) proglasi ilegalnim.

Najnovija kolumna lorda Christophera Moncktona za internet stranicu World Net Daily lažno tvrdi: „Skoro sva djela terorizma koja su počinjena u cijelom svijetu u proteklih četvrt stoljeća izveli su muslimani u ime Allaha“.

„Ne trebamo gledati dalje od njihove ‘svete’ knjige- Kur’ana“, kaže on, dodajući- ‘kukavičke javne vlasti nisu uspjele da djeluju protiv cirkuliranja (Kur’ana) u svom sadašnjem obliku, jer se plaše nasilne reakcije“.

Prema Raw Story, Monckton je zatim pozvao na zabranjivanje dijelova Kur’ana koje on pogrešno tumači kao poziv na nasilje nad nevjernicima, kazavši da je pravo slobode govora nadmašeno potrebom za zaustavljanjem poticanja.

„Zakon se mora predočiti Kongresu gdje će biti identifikovani svi dijelovi koji, samostalno ili zajedno, predstavljaju poticaj na ubistvo“, predlaže on.

On također dodaje: „Zakon mora navesti da će svako ko glasno čita ove dijelove biti optužen za zločin i ukoliko bude osuđen, bit će podvrgnut uobičajenog kazni- dugoročnom služenju zatvorske kazne.“

Cenzurisanje ovih dijelova iz Kur’ana po njegovoj teoriji će neutralizirati radikalizirajuće efekte koje Knjiga ima na mlade muslimane.

„Kur’an je odigrao važnu ulogu u radikalizaciji mladih muslimana, tako da oni postaju spremni da ubiju svoje sugrađane što zahtjeva da reagujemo odmah’, kaže on,’ prije nego što opasni utjecaj potakne na gubitak još više nevinih života. Kur’an kakav sad postoji je ilegalan’.

Monckton je naveo nekolio dijelova iz Kur’ana za koje kažu da pozivaju na ubijanje nevjernika, ali je zaboravio da također uključi i dijelove iz kršćanske Biblije koje pozivaju na ubijanje- homoseksualaca: „Ako bi muškarac legao s muškarcem kao što se liježe sa ženom, obojica bi počinila odvratno djelo. Neka se smaknu i krv njihova neka padne na njih“. (Levitski zakonik, 20, 13); ubijanje cijelih gradova ukoliko slijede druge religije: „Pojavile se ništarije iz tvoje sredine i zavedoše žitelje svoga grada kazujući: Hajde da služimo drugim bogovima! – kojih vi inače ne poznajete -tada dobro istraži, raspitaj se i temeljito izvidi. Bude li istina i doista se ta grozota učinila u tvojoj sredini,onda posijeci oštrim mačem stanovništvo toga grada, izvrši nad njim kleto uništenje i nad svime što bude u njemu.Snesi onda sav plijen nasred trga te spali grad sa svim plijenom kao paljenicu Jahvi, Bogu svome…“ (Ponovljeni zakon 13, 13- 17), i masa drugih,…

Hoćemo li zbog ovih i sličnih primjera tražiti da i Biblija bude zabranjena? Zasigurno ne, jer nas islam ne podučava ugnjetavanju i terorisanju drugih religija.

IslamBosna.ba