IslamBosna.ba– Grupa visokih britanskih parlamentaraca iz različitih stranaka podnijela je zahtjev egipatskoj vladi da im omogući pristup zatvorenom predsjedniku Muhammedu Mursiju, usred izvještaja da se njegovo zdravlje ozbiljno pogoršava, navodi britanski Guardian.

Musri se nalazi u samici u Tora zatvoru, a njegovoj porodici je dopušteno dvaput da ga posjeti otkako je svrgnut 2013. godine.

Mursi je prvi egipatski predsjednik koji je pobijedio na demokratskim izborima nakon narodnog ustanka protiv 30-godišnje vladavine Husni Mubaraka, a bio je na dužnosti samo godinu dana kada je pučistički general Abdulfettah es-Sisi izvršio vojni udar, oteo i zatvorio predsjednika Mursija. Optužen je za niz kaznenih djela uključujući ugrožavanje nacionalne sigurnosti špijuniranjem za Katar kao i za poticanje nasilja članova Muslimanske braće.

Postoje izvješća kako mu je uskraćen pristup odgovarajućem liječenju u zatvoru. Zahtjev za posjetu je proslijeđen egipatskom ambasadoru u Velikoj Britaniji nakon što je Mursijeva porodica uputila zahtjev britanskim parlamentarcima.

Među parlamentarcima i međunarodnim advokatima koji traže posjetu nalaze se bivši predsjednik Odbora za vanjske poslove sir Crispin Blunt. Među drugima se nalazi Lord Faulks, bivši ministar pravde, Paul Wiliams, član Odbora za zdravlje Laburističke stranke i  ljekar opće prakse. Tim Maloney koji je pravni savjetnik grupe.

Blunt je kazao: “Postoji opravdana zabrinutost da su uvjeti pod kojima se dr. Mursi drži znatno iznad međunarodnih i egipatskih standarda. Ovaj zahtjev smo upućujemo egipatskim vlastima tražeći da ga vidimo i procijenimo uvjete pod kojima je dr. Mursi zatvoren”.

Nijedna osoba ne bi trebala biti zatvorena u nehumanim uvjetima, a posljedice toga što se prema nekadašnjim demokratski izabranim narodnim vođama ne postupa pravedno može imati daleko veći utjecaj od obične zabrinutosti za svakog pojedinca“.

Abdullah Mursi, sin dr. Muhammeda Mursija, kaže: “Ovog mjeseca, dok će se od Egipćana tražiti da glasaju za narednog predsjednika, moj otac- prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta- ostaje zatvoren u užasnim uvjetima što krši međunarodne zakone.

Vjerujemo da nema odgovarajuće liječenje dijabetesa ili povišenog pritiska. Budući da nije dobio odgovarajuće liječenje dijabetesa, izgubio je gotovo vid na lijevom oku i potrebna mu je hitna operacija. Ali, njegov zahtjev za hitno liječenje tokom suđenja je odbijeno. Bez obzira na mišljenje bilo koje osobe o mom ocu ili njegovom uvjerenjima, ovo je neprihvatljivo za bilo koga”.

Mursijevi advokati i porodica kažu kako je u junu prošle godine dvaput bio u dijabetičkoj komi i da nema odgovarajuće liječenje u zatvoru. Zatražio je da bude prebačen u privatnu bolnicu o svom trošku.

Egipatske vlasti insistiraju da ima odgovarajuće liječenje. Egipatska vlada mora izdati vize britanskim parlamentarcima za putovanje u Egipat te odobriti posjetu zatvoru.

IslamBosna.ba