Ako ove zemlje ne razmotre svoju politiku, neke zemlje EU-a bi mogle uvesti obavezne vize za ove državljane, saopćila je Komisija.

Šest zemalja Evropske unije – Njemačka, Austrija, Belgija, Francuska Luksemburg i Holandija, zatražilo je mogućnost da ponovo uvedu viznu obavezu za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Makedoniju, u znak protesta zbog povećanog broja neosnovanih zahtjeva za državljane tih zemalja.

“Dobili smo pismo koje su potpisali ministri unutarnjih poslova šest zemalja članica u kojem traže da se što prije postigne dogovor o sigurnosnoj odredbi koja će omogućiti ponovno uvođenje viza u slučaju teških propusta”, izjavio je Michele Cercone, glasnogovornik Cecilie Malmstroem, povjerenice za vanjske poslove, javio je AFP.

O ovom zahtjevu će se razgovarati na sljedećoj sjednici ministara unutarnjih poslova EU-a 25. oktobra u Luxembourgu, precizirao je glasnogovonik.

“Situacija je zabrinjavajuća”, priznao je on. “Većina predatih zahtjeva za azil je neosnovana i nanosi štetu jer preopterećuju službe za razmatranje tih zahtjeva u državama koje su se žalile”, objasnio je on.

Mogućnost odlaska u EU bez vize “podrazumijeva odgovornost za vlasti i građane tih zemalja”, upozorio je glasnogovornik Cecilie Malmstroem.

“Važno je da vlasti tih zemalja djeluju i preduzmu jake mjere, jer ako problem ne bude brzo riješen postoji opasnost da će zbog toga snositi posljedice”, kazao je glasnogovornik.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *