IslamBosna.ba– Budisti su bacali Molotovljeve koktele i pljačkali kuće i poslovne prostore u nekoliko muslimanskih gradova Šri Lanke pritom ubivši troje muslimana i ranivši više od 50 drugih tokom napada, izjavile su vlasti Šri Lanke u ponedjeljak.

Napad su predvodili budisti ekstremne grupe Bodu Bala Sena  koji pozivaju na proteste protiv muslimanske manjine u zemlji. Grupa ima veliki broj sljedbenika i vjeruje se da uživa podršku države. Gotabhaya Radžapaksa, moćni ministar odbrane Šri Lanke i brat predsjednika, je prilikom jednog od svojih javnih nastupao podržao grupu u njenim nastojanjima.

Siti Hamida, stanovnica Darga Nagara, jednog od tri napadnuta grada, kazala je da je rulja provalila u njenu kuću te ukrala nakit i gotovinu dok se njena porodica skrivala u sobi.

„Ubrzo su zapali kuću a mi smo pobjegli jer nismo mogli ostati unutra zbog dima“, dodala je ona. „Sakrili smo se u močvari i vratili smo se kad se sve završilo. Sve je uništeno. Ostala nam je samo mokra odjeća koju smo nosili“.

„Zvali smo policiju da dođe i zaustavi napade rulje na naše kuće, ali policija nije ništa poduzela“, kazao je Mudžahidin, stanovnik Alutgama.

Nasilje u gradovima Aluthgama, Darga Nagar i Beruwala je izbilo nakon protesta Bodu Bala Sene. Video snimci prikazuju generalnog sekretara grupe, Galagoda Atte Gnanasara, kako govori okupljenima da su trgovine u vlasništvu muslimana u Aluthgami i okolnim selima u opasnosti. Obraćajući se novinarima u Kolumbu, Gnanasara je kazao da je nasilje ‘prirodn0’ jer budisti su bili ljuti zbog navodnog napada na vozača budističkog monaha.

„Kada su ljudi čuli za to oteli su se kontroli“, kazao je Gnanasara. „To je prirodno jer su bili pod velikim pritiskom“.

Ministar pravde Rauf Hakim optužio je vladu da nije zaštitila muslimane. „Mehanizam reda i zakona nije uspio da zaštiti nevine ljude“, kazao je Hakim.

„Ubijene su tri osobe i 78 osoba je teško povrijeđeno u napadima. Bogomolje muslimana su napadnute“, kazao je Hakim prilikom posjete gradovima  Alutgama i Beruwala.

„Vlada je dozvolila Bodu Bala Sena da održavaju svoje proteste i moraju preuzeti odgovornost za ono što se dogodilo“, dodao je on.

On je dodao da su tri muslimana ubijena u nasilju, a glasnogovornik policije Ajis Rohana navodi da je 51 osoba smještena u bolnicu zbog povreda, dok je više od 80 osoba povrijeđeno.

Novinari AP navode da su vidjeli na desetine spaljenih trgovina,kao i motocikle i bicikle koji su bačeni na gomilu i spaljeni. Stanovnici navode da je džamija oštećena.

„Najmanje devet trgovina i oko 40 kuća je zapaljeno u Aluthgami, a napadnute su tri džamije. Neki budisti su namjerno napali muslimane. Ali, na žalost, policija nije bila u stanju da zaštiti manjine“, kazao je Hilmi Ahmed, glasnogovornik Muslimanskog vijeća Šri Lanke.

Policija je izjavila u ponedjeljak da se situacija smirila, i da na snazi ostaje policijski čas. „Situacija je u velikoj mjeri pod kontrolom, a čas je produžen iz predostrožnosti“, navode iz policije.

Oko 1,5 miliona muslimana Šri Lanke čini oko 8% stanovništva ove ostrvske zemlje. Procenat muslimana u Šri Lanci povećao se u zadnjih pola vijeka sa 6,55% 1946. na 8,16% 1981. g. Muslimani žive rasuti po cijelom ostrvu i ni u jednoj oblasti ne čine apsolutnu većinu. Muslimani Šri Lanke su potomci dijelom migranata a dijelom domaćih konvertita u islam. Otkako su ih Portugalci u 16. vijeku prezrivo nazvali Maurima taj se naziv zadržao do danas kao etnička odrednica za nemalajske muslimane koji su ogromna većina među muslimanima i oni ga, kao i filipinski muslimani, s ponosom nose. Većina Maura svojim maternjim jezikom smatra tamilski a literaturu stvaraju na tzv. arapskom tamilskom.

IslamBosna.ba