IslamBosna.ba- Grupa budističkih monaha u Mijanmaru predlaže da se učenicama muslimankama zabrani nošenje hidžaba kao najnoviji znak porasta vjerske napetosti u zemlji.
Panel monaha poznat lokalno kao Ma Ba Tha kaže da hidžabi ‘nisu u skladu sa školskom disciplinom’.
Monasi Ma Ba Tha su se okupili na konferenciji u Rangunu tokom vikenda a konferenciji je prisustvovalo više od 1.300 monaha iz manastira širom zemlje.
Oni su razgovali o planovima promovisanja nacionalističkog plana uoči izbora koji se održavaju kasnije ove godine.
Po pisanju Guardiana, Ma Ba Tha priprema spisak preporuka i svojim članovima su naložili da lobiraju vladu kako bi uveli dalja ograničenja na muslimane u zemlji, gdje su uključene i preporuke u vezi nošenja hidžaba ili burki.

“Mi ozbiljno tražimo od vlade da zabrani muslimanskim učenicama da nose burke u vladinim školama i da se zabrani ubijanje nevinih životinja tokom njihovog bajrama”, navode.

Ma Ba Tha monah U Pamaukkha je kazao: “Kada muslimani žive u Mijanmaru, oni moraju poštovati zakon i propise zemlje. Mi ne ciljamo niti napadamo njihovu vjeru”.
Grupa također kaže da će to ‘pokazati narodu pravi put” kada dođe do izbora, koji će se održati u novembru, podstičući stanovnike da glasaju za kandidate koji neće ‘dozvoliti da naša rasa i religija nestane”.
Grupa je izdala saopćenje u kojem navode da će nastaviti sa nadzorom ‘zločina nebudističkog stanovništva” i da će koristiti Facebook da prošite vijesti o navodnim prijetnja budizmu u Mijanmaru.