IslamBosna.ba– Kada uđete u dvoranu el-Maštal stadiona u Gazzi vidjet ćete dječake kako vježbaju karate. Međutim, bit ćete iznenađeni kada saznate da su svi ovi mladići slijepi.
Karate je veoma popularan sport u Pojasu Gazze, okupiranoj Zapadnoj obali i Jerusalemu. Širom Palestine svake godine se održava veliki broj takmičenja.
Na ideju da se slabovide i slijepe osobe uključe u karate došla je od Hassana el-Ra’ija. Govoreći za MEMO, on kaže da je predočio upravi kluba ideju i da je odobrena.
“Počeli smo sa petoro dječaka”, kaže Hassan. “Bila je to jako čudna ideja i na prvi pogled je izgledalo nemoguće, ali kada su ova petorica položili za žuti pojas porodice drugih slijepih dječaka su bile ohrabrene da ih dovedu da nam se pridruže”.
Karate je koristan sport za slijepe, insistira Hassan. “Slijepe osobe imaju ograničen pristup zabavnim sadržajima te se uvijek osjećaju usamljeno. Međutim, nakon što su uključeni u ovaj rigorozan sport oni su uključeniji u društveni život u klubu i više se druže sa ostalima”.
Njegova poruka interesnim grupama i organizacijama koje rade sa slabovidnim i slijepim osobama jeste da trebaju podržati karate koliko god je to moguće, kao i one koji su uključeni.
Na kraju, Hassan kaže da planira pokrenuti nove tečajeve za slijepe žene u istom klubu, te je naglasio da za ovaj projekat je potrebno jako puno truda kao i vanjska podrška.

IslamBosna.ba