IslamBosna.ba- Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu je kazao u utorak da EU treba uložiti napor da bi ponovo podstakla entuzijazam Turaka da se pridruže bloku.
“Trebao bih biti otvoren u vezi toga. Nažalost, Turci više ne vjeruju u EU. Postoji nedostatak povjerenja”, kazao je on novinarima tokom posjete glavnom gradu Slovenije, Ljubljani.
Ministar je kazao da neuspješne politike EU su izazvale sumnju o turskom pristupanju EU kao i neuspjeh EU da podrži Tursku tokom pokušaja državnog udara.
“Podrška turskog naroda za članstvo u EU je opala, naročito nakon pokušaja vojnog udara od 15. jula. I sada, mi želimo da je uravnotežimo”.
Čavušogu je pozvao na ‘pozitivne poruke’ i ‘uravnoteženiji i pažljiviji pristup” lidera EU kako bi ubjedili Turke da će imati koristi od ulaska u EU.
On je također kritikovao i slab napredak u liberalizaciju viznog režima EU za građane Turske koji je dogovoren u novembru prošle godine u sklopu dogovora EU-Turske o izbjeglicama.
“Turska je ostvarila neophodne zahtjeve za dogovor oko viza i naši građani zaslužuju liberalizaciju viznog režima”, kazao je on. “Međutim, dogovor ne odražava današnju stvarnost”.

IslamBosna.ba