IslamBosna.ba– U znak protesta zbog povećanog utjecaja i prisustva muslimana u njegovoj zemlji češki opozicioni lider Tomio Okamura je pozvao svoje zemljake da šetaju svoje svinje pored džamija. U Facebook objavi Okamura, koji se nalazi na čelu češke opozicione stranke Zora direktne demokratije, je  naveo ‘specifične instrukcije’ o ‘tome kako možemo zaštiti naš demokratski način života i nasljeđe naših predaka od islama’, koji je postigao veliki prodor u zemlji ‘prije nego što bude kasno’.

„Možemo li razgovarati sa njima, ukoliko je islam vjera mira, kao što tvrde, zašto ne osude javno i glasno zlodjela i ubijanja počinjena u ime islama širom svijeta, dok u isto vrijeme glasno traže svoja ‘prava’ i  protestvuju protiv svega što je ‘uvredljivo’, glasi retoričko pitanje Okamure.  On predlaže bojkot muslimanskih preduzetnika. „Svaki kebab koji kupujemo finansira još jednu burku“,piše on. „Kako će vaša žena jesti ukoliko nosi maramu na licu?“

Ostali Okamurini prijedlozi uključuju ‘držite oči otvorenim i odmah zovite policiju ukoliko je nešto sumnjivo’, ‘objavljujte članke o zvjerstvima islamista u područjima pod njihovom kontrolom i njihova zlodjela u Zapadnoj Evropi (za koja se naši mediji trude da ih sakriju), i ‘na svim nivoima podržite zabranu vanjskih manifestacija islama (marama, hidžaba, nikaba, itd. na javnim mjestima, u školama i uredima) odbacujući ih kao dio političke borbe za jačanje političkog islama i islamizacije Republike Češke.

I, kako kaže, Česi bi trebali ‘uzgajati pse i prasad kao kućne ljubimce i šetati ih u blizini okolnih centara, džamija i popularnih okupljališta’ vodeći računa da svojim životinjama daju ime i da ih zovu često i glasno u odgovarajuće vrijeme.

Ljudi bi također trebali dovoditi na takva mjesta beskućnike čudnog izgleda, glasi jedna od preporuka.

Kako je on objasnio stranka Zora je razgovarala o pozivu sa advokatima prije nego što je javno objavljen.

U prošlosti, Okamura je u više navrata tvrdio kako nije ksenofob, uprkos njegovim kontroverznim izjavama o Romima i strancima u Češkoj Republici.

Tekst je također usmjeren protiv imigranata u cjelini. On poziva stanovnike Češke da ne daju podršku političarima koji obećavaju poboljšanje života imigracije.

Okamura je kazao za iDnes.cz da tekst ne predstavlja poticanje na provokaciju i netoleranciju.

„Razgovarali smo o tekstu sa našim braniocima. Ne želim hodati po tankom ledu“, kazao je on.

Međutim  stručnjaci navode da je poziv stranke Zora za netoleranciju prema manjinama prešao granicu podnošljivog.

Ministar za ljudska prava Jiri Dienstbier je kazao da neće komentarisati ‘Okamurine izjave mržnje’.

Okamura je prethodno izjavio da stranci koji izgube posao u Češkoj Republici se trebaju vrati u svoju zemlju. Okamura je i zloglasan zbog svojih anti-romskih izjava. On je kazao da je ratni logor u Lety, Južna Češka, gdje je ubijeno na stotine Roma, bio  radni logor za lijeni narod.

 IslamBosna.ba