IslamBosna.ba- Češki predsjednik Miloš Zeman je napao ilegalne imigrante u nedjelju nakon što su pokušali da pobjegnu iz zatočeničkog centra, što je navelo policiju da koristi suzavac.

“Niko vas ovdje nije pozvao. Ali, sada kada ste ovdje onda morate poštovati naša pravila, mi poštujemo pravila kada odemo u vašu zemlju”, kazao je on u intervjuu za novine Blesk.
“Ako vam se ne sviđa, onda idite iz naše zemlje”, poručio je on.

Oko 100 osoba, uglavnom iz Afganistana, Iraka i Pakistana, očekuje deportacija nakon što su u petak pokušali da pobjegnu iz zatočeničkog centra na sjeveroistoku zemlje.
Policija je pozvana i upotrijebila je suzavac nad imigrantima nakon što su pojedini napravili štetu na centru, navode vlasti.
Ministar unutrašnjih poslova Milan Čovanec je kazao da su imigranti vjerovatno pokušali da dođu do Njemačke.

“Mi možemo bolje pomoći ovim ljudima na njihovoj teritoriji”, kazao je Zeman.
“Mi moramo raditi na obaranju ovih terorističkih režima, naročito IDIŠ-a, kako bismo eliminisali glavni razlog njihovog odlaska iz vlastitih zemalja”, kazao je on.

Predsjednik Miloš Zeman, i sam je privukao pažnju javnosti zbog islamofobičnih komentara. Zeman je na konferenciji o sigurnosti koju je NATO održao u češkom ministarstvu vanjskih poslova 2011. godine rekao da je „anticivilizacija, koja se proteže od sjeverne Afrike do Indonezije, neprijatelj NATO-a“ i da se te zemlje, u kojim inače živi dvije milijarde ljudi, dijelom finansiraju „o droge i nafte“. Zeman je iste godine za magazin „Reflex“ rekao da je „pretpostavka da postoji umjereni islam ista kao i predpostavka da postoje umjereni nacisti“.
Prema istraživanju objavljenom u petak od strane Centra za analizu i emprijske nauke, preko 70 posto Čeha ne iskazuje dobrodošlicu imigrantima iz Afrike i Bliskog istoka u njihovoj zemlji.
Kao zemlja članica EU od 2004., Češka Republika se složila da će ugostiti 1.500 izbjeglcia do 2017. godine.
U prvih šest mjeseci ove godine, češka policija je presrela 3.018 ilegalnih imigranata, što je gotovo 50 posto više nego u istom periodu 2014. godine, navodi policija.

IslamBosna.ba