IslamBosna.ba- Češki predsjednik, Miloš Zeman neće se izviniti za svoje nedavne izjave kada je povezao islam sa nasiljem, kazao je njegov glasnogovornik Jiri Ovčaček, reagujući na zahtjeve za izvinjenje.

Izvinjenje je zatražila Organizacija islamske saradnje (OIC) ogorčena na izjavu Zemana koji je izjavu dao obilježavajući 27. maj, Dan nezavisnosti Izraela u Pragu.

Islamska obrazovna, naučna i kulturna organizacija (ISESCO) je također osudila izjavu kao ‘puku zabludu koja izaziva mržnju i rasnu diskriminaciju muslimana i u suprotnosti je sa međunarodnim naporima borbe protiv islamofobije i promovisanja intekulturalnog dijaloga između sljedbenika vjera kao i poštovanja ljudskih prava“.

ISESCO je pozvao EU, Evropski parlament i Vijeće Evrope da osude izjavu kao klevetu pogotovo što dolazi od šefa države članice EU.

U svojoj izjavi, Zeman je komentarisao prethodni napad na Jevrejski muzej u Briselu te je kazao da islamska ideologija stoji iza slično motiviranih nasilnih napada.

„Predsjednik definitivno nema namjeru da se izvinjava, jer bi se onda navođenje citata iz svetog islamskog teksta smatralo bogohuljenjem“, kazao je Ovčaček.

On je također rekao da jedan od svetih islamskih tekstova poziva na ubijanje Jevreja.

Zeman je u svom govoru podsjetio da su muslimanski fanatici zatočili 200 mladih kršćanskih djevojaka u Nigeriji i da se gnusni napad dogodio u srcu EU.

„Neću se smiriti izjavom da se radi o samo maloj marginalnoj grupi. Vjerujem, naprotiv, da se ova ksenofobija, ovaj rasizam ili antisemitizam proističu iz same prirode ideologije na koju se ove fanatične grupe oslanjaju“, kazao je Zeman.

Generalni sekretar OIC-a, Iyad bin Amin Madani, izrazio je svoje razočarenje Zemanovim riječima.

Međutim, Zeman je i ranije govorio protiv islama gdje je uporedio ‘one koji vjeruju u Kur’an sa antisemitima i racističkim Nacistima“, dodajući da je ‘neprijatelj anti-civilizacija koja se širi iz Sjeverne Afrike do Indonezije. Dvije milijarde ljudi živu u njoj, a finansira se dijelom od prodaje nafte i dijelom od prodaje droge.“

Muslimani vjeruju u Kur’an kao što su nacisti vjerovali u rasnu nadmoć i atisemitizam i komunisti u klasnu borbu i diktaturu proletarijata.

On je također rekao da je islam daleko agresivniji i netolerantniji od postojećeg kršćanstva, budizma, konfucijanizma i drugih svjetskih religija. Zeman je dodao da se u Kur’anu nalaze dijelovi koji pozivaju na potčinjavanje, porobljavanje pa čak i eliminaciju nevjernika.

Da bi pojasnio svoj stav, Zeman je dodao: „Ne vjerujem da postoje umjereni muslimani i radikalni muslimani. Isto tako ne vjerujem da postoje umjereni i radikalni komunisti. Postoje samo muslimani i komunisti“.

Zeman je također prošle jeseni predložio da Češka ambasada u Izraelu treba biti premještena iz Tel Aviva u Jerusalem.

Ovu izjavu ne samo da je osudio OIC već i Arapska liga.

Još u 2002. godini kada je bio premijer, Zeman  je  palestinskog vođu Jasera Arafata uporedio sa Adolfom Hitlerom, a kasnije je predložio da se Palestinci presele u pustinju u Kataru.

IslamBosna.ba