IslamBosna.ba– Demonske figurice Osame bin Ladena sa zastrašujućim crvenim licem i zelenim očima napravljene su od strane CIA-e kako bi zastrašile djecu i njihove roditelje. Na prvi pogled igračke izgledaju normalno, nosi tradicionalnu arapsku odjeću, ali dok se djeca igraju sa njom toplota ruku potiče da se lice oboji u crveno, otkrivajući ispod zlog bin Ladena.

Lice je obojeno materijom koja se pri toploti rastvara, tako da se ljušti i otkriva crveno lice bin Ladena

Washington Post je otkrio planove rađene pod tajnim imenom ‘Devil Eyes’ (Đavolje oči). CIA je inače poznata pod svojim tajnim operacijama širenja svog utjecaja gdje pokušavaju da pridobiju podršku lokalnog stanovništva u zaraćenim područjima.

Proizvodnja bin Ladenovih figurica počela je 2005. godine, a vojne snage stacionirane u Afganistanu su također dijelile sveske, olovke i igre kako bi se približili djeci, prenosi Washington Post.

Agencija je odobrila proizvodnju navedenih ‘poklona’ koje su pakovali u ruksake, plave za dječake i roze za djevojčice.

Ideja je bila potkopati podršku vođi el-Kaide, koji se tada skrivao od američkih snaga dok se rat u Afganistanu i Iraku nastavljao.

Neimenovani izvor je kazao za WP da je poznati dizajner igrački Donald Levine, izvršni direktor kompanije Hasbro, pozvan od strane CIA-e da dizajnira lutku bin Ladena.

Levin je kreirao prototipe igračke s jedinstvenim karakteristikama lica. Bin Ladenova glava je postavljena na figuricu koja se već proizvodila u kineskom gradu Dongguan. Kineski umjetnik je preuzeo javno dostupne fotografije bin Ladena te napravio oblik lica koji približno odgovara izgledu vođe el-Kaide. Konačno prototip je obučen u tradicionalnu odjeću i upakovan u jeftinu kutiju prekrivenu plastičnom folijom, a zatim je poslat CIA-e na odobrenje. Levine je izjavio kako je bio zadovoljan konačnim izgledom proizvoda.

Veteran iz Korejskog rata, Levine je umro prošlog mjeseca u 86. godini nakon duge borbe sa rakom, anjegova porodica je izjavila američkim medijima: “Kada je pozvan, bila mu je čast da pomogne našoj zemlji”.

Uprkos tvrdnjama da su na stotine ovih igrački poslate u Pakistan 2006. godine, CIA je izjavila da je projekat prekinut nakon što su napravljeni prototipi.

Osoba koja ima direktna saznanja o projektu u Kini, navodi da je napravljeno na stotine ovih igračaka, a jedna je predočena i novinaru Washington Posta.

“Po našim saznanjima, samo su napravljene tri pojedinačne igračke i to samo iz razloga da bismo vidjeli kako finalni proizvod može izgledati”, kazao je glasnogovornik CIA-e, Ryan Trapani.

“Nakon što su nam predočeni ovi primjerci, CIA je odbila da nastavi sa idejom i nismo proizveli niti distribuirali bilo koju od ovih igrački. Osim toga, CIA-e nema saznanja da se ova igračka proizvodi ili distribuira od strane drugih”, dodao je on.

Međutim uprkos negiranju ove američke agencije poznato je da su tokom Hladnog rata koristili mlade provokatore kako bi poremetili festivale komunističke omladine te su bacali propagandne letke iz balona. Zatim nakon Hladnog rata nastavljeno je sa istom taktikom pa je prije američke invazije na Haiti, 1994., CIA podijelila nogometne lopte kako bi pokazala velikodušnost SAD-a.

“To je doprinijelo da Amerikance dobro prihvate”, kazao je bivši zvaničnik CIA-e. “Mi smo bili tamo kako bismo pripremili teren za vojsku”, dodao je on.

IslamBosna.ba