IslamBosna.ba-Slobodni centar za pitanja zatvorenika i ljudska prava saopćio je da su cionističke vlasti u ponedjeljak ujutru uhapsile četrdeset vođa i aktivista palestinskog pokreta Hammas na Zapadnoj obali.

Koordinator centra Fuad el-Hafš kazao je u saopštenju koje je poslato agenciji Anadolija, da je akrcija hapšenja obuhvatila predstavnike Hammasa u palestinskom parlamentu, aktiviste i članove ovog pokreta, s posebnim akcentom na grad Halil, na jugu Zapadne obale.

Među uhapšenima je i predsjednik Parlamenta Aziz Duvejk,  koji je sljedeći u redu da zamijeni predsjednika Mahmuda Abbasa, kao v.d . predsjednik Vlade palestinskog jedinstva (PUG) u slučaju nužde;  jedan od osnivača Hammasa šejh Hassan Jusuf; zatim Hammasovi zastupnici u Parlamentu Elez Arir, Azzam Selheb, Muhammed et-Tell i Muhammed Mahir Bedr.

Portparol izraelske vojske je izjavio da su hapšenja usmjerena prema onima koji su, navodno, učestvovali u otmici jevrejskih mladića.

Od petka cionisti su uhapsili više od 150 Palestinaca, uglavnom pripadnika Hammasa u gradovima Zapadne obale. Te aktivnosti su poduzete kako bi se došlo do informacija o nestalim jevrejskim mladićima, za čije kidnapovanje je cionistička vlada jučer optužila Hammas, a Hammas odbacio takve optužbe.Međutim još prije tri dana IDIŠ je preuzeo odgovornost za otmicu. Oni su objavili saopćenje u kojem navode da je otmica odmazda za ubistvo trojice pripadnika IDIŠ-a na Zapadnoj obali od prije mjesec dana.

IslamBosna.ba