Neovisna komisija stručnjaka za ljudska prava zatražila je momentalno povlačenje izraelskih naseljenika iz okupirane Palestine.

Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava jasno je zatražilo od Tel Aviva „momentalno zaustavljanje naselja i povlačenje svih naseljenika sa okupiranih teritorija!”

Britanski Guardian piše da ‘Izrael mora evakuisati sva naselja ili će slučaj dospijeti pred Međunarodni krivični sud”.

Samir Akram, predstavnik Pakistana u UN-ovom Vijeću, izrazio je zabrinutost Organizacije islamske konvencije (OIC) da će Izrael postati presedan kojeg će i ostale zemlje slijediti.

“Iznenađuje nas koliko uticaja i razumjevanja pojedine zemlje imaju za Izrael iako je to suprotno svim njihovim međunarodnim obavezama. Mi u OIC-u se pitamo da li bi ovolikav stepen saradnje bio ukazan ijednoj zemlji koja nije bliska velikim silama”, kazao je on.

Istražitelji UN-a za ljudska prava rekli su da Međunarodni krivični sud ima ovlasti nad deportacijama i prebacivanjem stanovnika na određenu teritoriju.

„Ratifikacija Rimskog statuta od strane Palestine može dovesti do odgovornosti za ogromno kršenje zakona o ljudskim pravima i ozbiljnog kršenja međunarodnih humanitarnih zakona i pravde za žrtve”, navodi se u izvještaju UN-ovog tijela, što se odnosi na ugovor kojim je formiran tribunal UN-a u Hagu na kojem se sudi za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

UN-ovi istražitelji intervjuirali su više od 50 protjeranih Palestinaca, te su svi izjavili kako je njihova egzistencija uništena, te kako su im izraelske vlasti otele njihovu zemlju i kako su podvrgnuti stalnom nasilju od strane jevrejskih naseljenika.

‘UN-ova misija smatra kako je glavni razlog nasilnog ponašanja i zastrašivanje Palestinaca želja da se lokalno stanovništvo protjera daleko od svojih domova i tako omogući proširenje naselja za jevrejske doseljenike’ kaže se u izvještaju.

Na osnovu izvještaja može se zaključiti da su Palestinci pozvani da podnesu krivičnu prijavu Međunarodnom krivičnom sudu u Haagu.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *