IslamBosna.ba – Američka televizijska mreža CNN prenijela je, pozivajući se na izvore iz saudijske vlade, da su Saudijska Arabija i Turska imenovale zajedničku vojnu upravu koja bi trebala da vodi njihov zajednički ulazak na teritoriju Sirije sa sjevera, sa turske teritorije.

U tekstu naslovljenom “Saudija i njeni saveznici pripremaju desetine hiljada vojnika za ukrcavanje u Siriju… pohod kreće iz Turske” pozivaju se na nekoliko izvora iz saudijske vlade koji govore da je Saudijska Arabija, za borbu protiv IDIŠ-a pripremila preko 150 hiljada vojnika.

Većinu snaga pripremljenih za ulazak u Siriju sačinjavaju saudijski vojnici, a među njima je i određen broj vojnika iz Egipta, Jordana i Sudana, dok su se Maroko, UAE i Katar saglasili da i oni pošalju dio svojih vojnih formacija.

Prema ovom izvoru, učešće u akciji bi trebalo da uzmu i Malezija, Indonezija i Bruneji.

Prema saudijskim izvorima, pogodno vrijeme za ove aktivnosti je mjesec mart, jer se do tada očekuje razriješenje situacije u Jemenu. Saudijska Arabija sa svojim saveznicima je znatno oslabila šiijski pokret Husa u ovoj zaljevskoj zemlji i očekuje se da će uskoro i San’a, prijestolnica Jemena biti oslobođena. Nakon toga, Saudijska Arabija bi rasterećeno mogla da uđe u rješavanje situacije u Siriji zajedno sa svojim saveznicima.

IslamBosna.ba