“Djevojka se suočava s velikim izazovima od strane članova svoje porodice, koji joj brane da se oblači skromno”, stoji u upitu kojeg je potpisala koordinatorka ženskog vjerskog sjemeništa. “Djevojka misli da ako bi sebi nanijela rane na nogama bi mogla reći svojim roditeljima da nosi dugu suknju kako bi prikrila rane”, stoji u pismu. Odgovor rabina Zilbersteina je ubrzo došao s nedvosmislenim odgovorom” Dopušteno joj je da nanese rane na nogama kako bi se odjevala skromno i izbjegla grijeh”.

U svom odgovoru rabin je pohvalio inicijativu učenice, rekavši da “će krv od samoozlijeđivanja biti iskup narodu Izraela”, dodajući da koordinatorka treba dozvoliti učenici da počini djelo. Prošlog februara rabin je, također, upitan da li čovjek koji postavi znak upozorenja “Čuvajte se, pas u dvorištu”, iako nema psa, laže svojim komšijama.

Rabin je odgovorio da to nije lažno zavaravanje, ali je preporučio da se izostavi riječ “dvorište” kako bi upozorenje ostalo nejasno.

U svom obrazloženju, rabin je odgovorio: “Vlasnik dvorišta ne pokušava steći dobit, već samo pokušava spriječiti kradljivce da uđu na njegov posjed.”

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *