IslamBosna.ba– Jusuf, a.s., se suočio sa dvije opcije: da podlegne zavođenju El-Azizove žene ili da ode u zatvor.

U trenutku kada je morao da bira između ovo dvoje, on je kazao: Gospodaru moj draža mi je tamnica od ovoga na što me one navraćaju. I ako Ti ne odvratiš od mene lukavstva njihova, ja mogu prema njima naklonost osjetiti i lahkomislen postati. (Jusuf, 33.)

On je izabrao da godinama bude zatvoren u zatvorskoj ćeliji kako bi izbjegao da bude odveden na put grijeha. On je odustao od svoje fizičke slobode kako bi izbjegao da se Allah, s.v.t., na njega naljuti.

Poslanik Muhammed, s.a.v.s., je kazao: Ovaj svijet je zatvor za vjernika, a džennet za nevjernika.

Svakoga dana nas pozivaju da prekoračimo Allahove granice. Pozivaju nas u hedonizam, šuplju slavu i finansijsku ‘olakšicu’. Pozvani smo da ne brinemo o nepravdi i da postanemo apsorbirani u besmislenom paperju kulture.

Odbacivanje svih ovih stvari je prihvatanje granica koje nam je Allah, s.v.t., odredio. To je prihvatanje da je ovaj svijet zatvor.

To je zatvor u kojem sve naše želje ne mogu biti ispunjene u bilo kojem trenutku. Zatvor u kojem gubimo one koje volimo u potrazi za pravdom… ali gdje moramo ostati unutar onoga što izgleda kao mračni, uski prostor. To je zatvor koji nas prisiljava da sve osjetimo- ne dopušta nam ublažimo bol opojnim sredstvima. Zatvor koji drži naša tijela pripravnim, zatvor koji traži od nas da budemo svoji vlastiti čuvari.

Ponekad se čini lakšim otvoriti ta vrata i uroniti u svijet koji otupljuje naša osjetila i tjera nas da zaboravimo našu bol, koji čini da zaboravimo našu istinsku svrhu. Ali, onda kada se suočimo sa dvije mogućnosti, možda bi trebali reći ono što je Jusuf, a.s., kazao: Gospodaru moj draža mi je tamnica od ovoga na što me one navraćaju.

Ponekad život ovog svijeta uključuje vrste patnji koje čine da se osjećamo zarobljeno. Ali mi to prihvatamo, primoravajući i oblikujući naša srca u strpljenje, nadajući se da će nam onda kada konačno budemo oslobođeni iz ovog dunjalučkog zatvora, Allah, s.v.t., otvoriti vrata: Dženneta.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisala: Esma Hussejn

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba