IslamBosna.ba- Zamislite na trenutak da pada kiša. Ona zapravo lije. I zamislite da ste u kući i gledate kako pada. Ali sada zamislite da postoji nešto sasvim drugačije u ovoj kiši za razliku od bilo koje druge koju ste do sada vidjeli. Danas ne pada voda, već pada nešto što je za vas mnogo vrednije. Zamislite da toga dana padaju novčanice od stotinu dolara.

Šta biste uradili? Šta bi se toga dana dešavalo u vašoj mahali? Šta bi se dešavalo u svijetu? Zar ne bismo istrčali na vani, padali jedni preko drugih takmičeći se ko će više uhvatiti?

Uradili bismo to za novac jer novac je dragocjen. Ali zamislite na trenutak da pada nešto neprocjenjivo. Ne radi se o novčanicama od hiljadu dolara, niti trilionima, već o milosti Allaha, s.v.t., valuti koju ljudska valuta ne može izmjeriti.

Allahov poslanik Muhammed, s.a.v.s., je kazao: Došao vam je ramazan, mjesec berićeta. U njemu vas Allah prekriva blagodatima, On spušta milost, briše grijehe i prima dove. Uzvišeni Allah posmatra vaša takmičenja u dobrim djelima i s vama se hvali kod Njegovih meleka. Pa zato pokažite Allahu svoju dobrotu, jer nesrećnik je onaj kome u ovom mjesecu bude uskraćena milost Allaha, Moćnog, Uzvišenog. U ovom mjesecu zaštićeni smo od Vatre, zaštićeni smo od šejtana, i čistimo se od naših grijeha. Poslanik, s.a.v.s, je kazao: Ko god posti ramazan čvrsto vjerujući u Allaha i nadajući se Njegovoj nagradi biće mu oprošteni prethodni grijesi. (Buhari)

U ovom mjesecu nalazi se noć koja je vrednija od hiljadu mjeseci-Mi smo ga počeli objavljivati u Noći Kadr – a šta ti misliš šta je Noć Kadr?  Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci – meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake,  sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane. (el-Kadr, 1-5) Ko provede Noć kadr u ibadetu nadajući se Njegovoj nagradi, bit će mu oprošteni svi protekli grijesi!(Buhari, Muslim) Dakle, koji to veći gubitak može biti nego da se nađemo usred ove obilnog pada blagodati bez da prikupljamo sve što možemo od Allahove milosti?

I dok nas ova milost zapljuskuje tokom mubarek mjeseca, posljednjih deset dana nisu kao ostali. Aiša, r.a., prenosi da bi početkom posljednjih deset dana ramazana, Poslanik, s.a.v.s., smotao svoju postelju, ibadetom bi oživio noći i budio svoju porodicu na noćne namaze. (Buhari)
Ali kako možemo u potpunosti iskoristiti ovaj mubarek mjesec, naročito posljednjih deset dana? Ovdje je nekoliko načina:

Rezervišite privatni sastanak sa Allahom
Odredite vrijeme prije ili nakon sehura u kojem ćete biti sami sa Allahom, s.v.t. Iskoristite ovo vrijeme da se povežete s Njim klanjajući, doveći ili učeći Kur’an. Nijedno drugo vrijeme nije poput ovog. Poslanik, s.a.v.s., je kazao: U posljednjoj trećini svake noći naš Gospodar silazi do dunjalučkoga neba i kaže:’Ko Me doziva, da mu se odazovem, ko od Mene nešto traži, da mu to dam, ko od Mene oprost traži, pa da mu oprostim’.(Buhari i Muslim)

Odredite vrijeme za razmišljanje
Usred našeg užurbanog života i svakodnevnice, rijetko pronađemo vrijeme da se zaustavimo i opustimo, a kamoli da razmišljamo o realnosti života. Nađite vremena za to. Odvojite vrijeme iz svoje svakodnevnice i razmišljajte o tome gdje ste i kamo idete. Razmislite o stvaranju oko vas i stvarnosti ovog života, i o našem susretu sa našim Stvoriteljem. Izaberite vrijeme, poput posljednje trećine noći, kada nema smetnji.

Otputujte do Allaha
Svima je potrebno da ponekad otputuju. Iskoristite ramazan kao priliku da otputujete a da vam Allah, s.v.t., bude saputnik. Aiša, r.a., prenosi da se Poslanik, s.a.v.s., zatvarao u itikaf posljednjih deset noći ramazana i da bi govorio: Tražite Noć Kadr u zadnjih deset dana ramazana! (Buhari)

Ne propustite Najvredniju noć
Postoji noć u zadnjih deset noći ramazana koja je veća od života (1.000 mjeseci, 83,3 godine). Poslanik, s.a.v.s., je kazao: Ko provede Noć kadr u ibadetu nadajući se Njegovoj nagradi, bit će mu oprošteni svi protekli grijesi! Aiša, r.a., kaže: Upitala sam Allahovog Poslanika: Poslaniče, ako doživim Noć kadr, šta ću u njoj govoriti? Rekao je: Reci: Gospodaru, Ti si Taj Koji oprašta, voliš oprost, pa mi oprosti!

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisala: Jasmin Mudžahid

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba