IslamBosna.ba– Tibetanski duhovni vođa Dalaj Lama, koji je također i dobitnik Nobelove nagrade za mir, nazvao je Kur’an Svetom knjigom koja predstavlja neprocjenjiv dar od Boga dat čovječanstvu kao uputa i na dobrobit cijelog čovječanstva.
Prema internet stranici Karnataka Muslim, Dalaj Lama je izrazio svoje stavove na velikom svjetskom susretu budista u Bylakuppu, indijski dio Tibeta.

Duhovni vođa je također istakao da je poslanik Muhammed, s.a.v.s., najbolji primjer za cijelo čovječanstvo.

“Cijeli život poslanika Muhammeda (s.a.v.s.) je najbolji primjer za cijelo čovječanstvo. Mi bismo trebali slijediti put poslanika Muhammeda (s.a.v.s.) kako bismo uspostavili globalni mir i okončali terorizam i tiraniju u svijetu. Poslanik Muhammed (s.a.v.s.) je poslanik mira, ljubavi, pravde i vjerske tolerancije koji će uvijek biti svijetlo vodilja cijelom čovječanstvu”.

Na hiljade sljedbenika budizma iz cijelog svijeta okupilo se na svjetskom okupljanju u budističkom manastiru u Bylakuppa.
A duhovni vođa budista je dobio je primjerak Kur’ana engleskom jeziku kao i druge islamske knjige od predsjednika delegacije Centralne muslimanske asocijacije Karantake (CMA) Muštaka Ahmeda tokom odvojenog sastanka sa njim.

IslamBosna.ba