IslamBosna.ba- Članovi danske nacionalističke stranke izazvali su kontroverze kada su distribuirali limenke spreja pod nazivom “Sprej protiv azilanata: Legalan (i) efektivan” u gradu Haderslev u južnoj Danskoj.
Danskernes Parti (Stranka Danaca) trenutno pokušava da se kvalificira za naredne parlamentarne izbore i traži da se svi imigranti koji nisu sa Zapada izbace iz ove skandinavske zemlje.
Predsjedavajući i osnivač stranke, bivši neonacista, Daniel Carlsen je kazao da se sprej može koristiti u samodobrani. Posjedovanje biber spreja je nelegalno u Danskoj.
“Mi rješavamo trenutni stvarni problem našeg društva, gdje se mnogi Danci osjećaju nesigurno”, kazao je za TV Syd dvadesetšestogodišnji vođa stranke.

“Djelimično zbog toga jer postoji jako puno imigranata u zemlji, a djelimično jer nije dozvoljena samoodbrana”.

Carlsen je obavio na Twitteru da je 137 konzervi spreja podijeljeno mještanima i da stranka namjerava ove sedmice nastaviti sa njegovom distribucijom.
Ranije je bilo izvještaja da su u nekoliko gradova imigranti uznemiravali Dankinje. Jedan od dužnosnika grada je izjavio da javni radnici sada nastoje zajedno s policijom informirati azilante o ‘prihvatljivom ponašanju’ u zapadnim zemljama.
Ali, konzerve spreja koje distribuira stranka su izazvale burne reakcije.
“Prošli su kroz puno toga i rečeno im je da su toliko nepoželjni da čak imamo i sprej protiv njih”, kazala je Charlotte Bech za TV Syd sa suzama u očima.
“Jedna je stvar misliti da nemamo kapaciteta za izbjeglice ili da se pojedini od njih možda ne uklapaju u našu kulturu. Ali ismijavanje toga nije u redu”, kazala je on.
Prema Local Denmark, druga žena je kazala da čak ne može pronaći riječi da opiše ‘koliko je ljuta’ na akcije stranke.
“Mislim da je odvratno”, kazala je Helle Byg. “Ja sam jako uvrijeđena”.

Danska Vlada je predložila glasanje o zakonu koji će omogućiti zatvaranje granica za izbjeglice ako bude rastao broj azilanata koji žele ući u Dansku.

Danska je prihvatila 4.700 zahtjeva za azil od početka godine i predviđa ih oko 10.000 godišnje.

Danska je šokirala mnoge branitelje ljudskih prava, usvojivši u februaru zakon koji omogućava konfiskaciju novca od azilanata i vrijednih stvari da bi finansirali svoj boravak.

IslamBosna.ba