IslamBosna.ba- Visoki danski političar je predložio da se izbjeglicama oduzme nakit ‘kako bi sastavili kraj s krajem’, prenosi švedski nacionalni javni emiter STV.

U četvrtak, 10. decembra, desničarska vlada Danske je predložila zakon koji će omogućiti imigracionim vlastima da konfiskuju nakit i druge vrijedne stvari izbjeglica.
“Danska vlada je 10. decembra predstavila zakon danskom parlamentu koji uključuje niz inicijativa po pitanju azilantske politike, uključujući inicijativu o oduzimanju vrijedne imovine”, kazala je Mia Tang, glasnogovornica danskog Ministarstva imigracije, integracije i smještaja. “Zakon će u januaru biti predočen parlamentu na raspravu, a nakon usvajanja će stupiti na snagu”.
Ministar pravde i imigracije Søren Pind je nedavno branio svoj potez tokom živog informativnog programa na državnoj televiziji kazavši: “Prihodi koji se dobiju na taj način mogu se koristiti da se podmire troškovi izbjeglica”.
Međutim, Pind je naglasio da vjenčani ili zaručnički prstenovi neće biti oduzimani, kao ni satovi i mobilni telefoni, ali sve stvari čija vrijednost prelazi 3.00o danskih kruna (oko 300 eura) će biti oduzete od strane vlade.Sve preostale vrijednosti će biti oduzete i prodate, a novac će se iskoristiti za plaćanje troškova procesa azila.
Predloženi zakon je već na udaru kritika javnosti Danske i Švedske, uz zabrinutost kako bi se mogao provesti.
Danska je stekla lošu reputaciju u Evropi, naročito nakon što je ova nordijska zemlja u septembru pokrenula anti-izbjegličke reklame i obustavila saobraćaj vozova između Danske i Njemačke zbog gužve prilikom kontrole pasoša na granici.

Danska je policija nešto ranije zatvorila i autocestu koja povezuje dvije države nakon što je oko 300 izbjeglica, među kojima ima i djece, ušlo u zemlju.

Prema Danskoj imigracionoj službi (DIS) broj izbjeglica je vrtoglavo porastao u Danskoj. Gotovo duplo više izbjeglica je potražilo azil u 2014. godini ( 7.557 ) u poređenju sa 2013. (14.815). Od 14.815 izbjeglica koje su prošle godine tražile azil, manje od polovine je službeno dobilo izbjeglički status, 6.110. U 2015. godini najaviše azilanata je bilo iz Sirije i Eritreje.

Vlada otvoreno govori da se nada da će nova politika poslati signal da Danska nije dobra zemlja da se traži azil.
“Da policajci pretražuju džepove ljudi i prodaju online njihove stvari je loš signal koji šaljemo”, kazao je Jacob Land, predsjednik Socijalističke narodne stranke.
“Ukoliko neko, na kraju krajeva, dođe ovdje sa puno novca, pa u Danskoj će taj novac i trošiti”, kazao je on za Politiken.

IslamBosna.ba