IslamBosna.ba-Glasnogovornik Danske Narodne stranke (DF) Martin Henriksen želi vidjeti da država Danaska učini korak i ponudi pomoć muslimanima koji žele napustiti svoju vjeru.

„Mi, nažalost, vidimo mnogo primjera da neko želi napustiti islam, ali im je vrlo teško da to učine jer se boje osvete od određenih grupa unutar muslimanske zajednice Danske. Ovo je način na koji možemo uraditi nešto u vezi toga“, kazao je Henriksen za Politiken.

Henriksen je naglasio da program ne bi bio proaktivan, već da bi se pomagao samo onima koji zatraže pomoć.

„Ljudima se ne bi direktno nudilo da izađu iz vjere. Osoba mora sama donijeti odluku. A, ukoliko neko odluči da ne želi više da bude tamo, onda im treba ponuditi mjesto gdje će dobiti podršku“, kazao je on za Politiken.

Henriksen je dodao da bi program pomagao onima koji ‘žive dvostruku život, jer se ne usuđuju napustiti vjeru“.

Prezir nije protivzakonit

U Danaskoj živi oko 250.000 muslimana i vjerski učenjak Mogens Mogensen kaže da je Henrikson u pravu kada kaže da se pojedini muslimani suočavaju sa jakim otporom kada žele napustiti vjeru.

Ali on je naglasio da država ne bi trebala da se miješa.

„Ako su posljedice za one koji žele da napuste islam u skladu sa zakonom, onda to nije područje gdje bi se društvo trebalo uključiti. Prezir, izrugivanje i ismijavanje su legalni u našem društvu. Međutim, ukoliko se nad nekim, ko želi napustiti islam, koristi nasilje to je protivzakonito. Ali jedino mjesto gdje možemo dokumentirati da se to dešava su centri za azilante“, kazao je Mogensen za Politiken.

Groteskno i ne-Danski

Sudeći po političkim reakcijama na Henriksenove sugestije program za izlazak iz islama čini se malo vjerovatnim da će u skorije vrijeme ugledati svjetlo dana.

Predstavnici vladajuće koalicije Socijaldemokrata i Socijal-liberala su Henriksenovu ideju nazvali ‘grotesknom’ i ‘ne-Danskom’.

„Mi imamo u ovoj zemlji slobodu izbora vjere. A to znači da političari ne bi trebali proglašavati da je jedna vjera bolja ili gora od druge. Usmjeriti inicijativu na jednu određenu vjeru je vrlo ne-Danski“, kazala je glasnogovornica Socijaldemokrata Trine Bramsen za Politiken.

Vodeća opoziciona stranka Venstre, međutim, je otvorena za ideju ali ukoliko Henriksen može za nju pronaći finansijska sredstva.

„Mi bismo trebali pomoći mladim ljudima koji su prisiljeni da ostanu u okruženju u kojem ne žele da budu. Upravo u takvim situacijama snaga države može pomoći“, kazao je glasnogovornik Venstrea, Martin Geertsen.

Martin Henriksen je već ranije poznat po islamofobičnim izjavama, on je ranije na svojoj internet stranici napisao da je ‘islam od početka teroristički pokret’ i smatra da je prelazak na islam ‘neopisivo veliki moralni zločin’. “To je moj stav i stojim iza njega jer smatram da sam u pravu”.

IslamBosna.ba