IslamBosna.ba- Centar za obrazovanje odraslih u sjevernom Copenhagenu je kazao šest studentica da ne mogu pohađati nastavu ukoliko ne skinu svoje nikabe.
VUC Lyngby škola navodi da su pravila promijenjena u jesen te da više ne dozvoljavaju studenticama da pokrivaju svoja lica u razredu.
Ali slučaj je privukao pažnju nacionalnih medija nakon što je objava na Facebook stranici škole izazvala debatu o politici škole.
VUC Lyngby je objavio saopćenje na kritiku objašnjavajući da su ‘svi dobrodošli’ u instituciju i da od nikoga nije traženo da napusti razred zbog nikaba. Ali navode da se nova politika odnosi na sve buduće studente škole.

“Slobodna i neometana komunikacija zahtijeva da možemo vidjeti lica jedni drugima. Zbog toga nije dozvoljeno pokrivanje očiju, nosa ili usta tokom nastave”, stoji u saopćenju.
Škola navodi da su ponudili studenticama kojima je rečeno da ne mogu ubuduće pohađati nastavu sa nikabom da prate nastavu putem e-learning.
Zvaničnica škole, Inge Voller je kazala za Metroxpress da politika nije vjerski motivirana.

“Ovo nije pitanje vjere ili nacionalnosti već učenja, mi smo obrazovna institucija. Radi se o tome kako omogućiti najbolje učenje i mi vjerujemo da to možemo najbolje uraditi kada otvoreno komunicirate jedni sa drugima”, kazala je ona prema Copenhagen Postu.
Istraživanja javnog mnijenja u lokalnim vijestima su pokazala da je velika većina čitalaca podržala odluku škole.
Venestre, vladajuća stranka u Danskoj, konzervativci i Danska narodna stranka (DPP) su također podržale VUC Lyngby.

Glasnogovornik DPP-a, Martin Henriksen je kazao za agenciju Ritzau: “Mi želimo potpunu zabranu osim u privatnim kućama. Tamo mogu raditi šta god hoće”.
Francuska i Belgija su jedine dvije zemlje koje su zabranile nikab.

IslamBosna.ba