IslamBosna.ba– Turski premijer Ahmet Davutoglu je naglasio da je njegova Stranka pravde i slobode/AKP pobjednik izbora od 7. jula.
“Svi trebaju znati da je AKP pobjednik ovih izbora. Niko se ne bi trebao proglašavati pobjednikom na izborima koje je izgubio. Poslali smo poslanike u parlament iz 76 provinija, a u šest regija prvi na listi je AKP”, kazao je Davutoglu obraćajući se okupljenima ispred sjedišta stranke u Ankari.

“Glavna opoziciona stranka, čiji vođa je upravo proglasio pobjedu, nema predstavnike u 37 provincija dok treći nemaju ništa u 32 provincije. Četvrta stranka, koja tvrdi da je glatko pobijedila, ne postoji u 56 provincija”, kazao je on.

Naglašavajući da je AKP  u proteklih 12 godina postigla velike uspjehe, Davutoglu je kazao da će tako i dalje nastaviti u ime Allaha.

“Selamim i zahvaljujem se na podršci  braći u Sarajevu, Balkanu, Jerusalemu, Iraku, Siriji i drugim mjestima i poručujem da ćemo i dalje biti uz njih. Ne brinite, dok je AK stranke u Turskoj, znajte da ćemo biti uz vas i da će svi vaši problemi biti i naši“, rekao je Davutoglu.:

On je dodao da izbori od 7. jula su dokazali da AKP čini okosnicu Turske.
“Ovi izbori su pokazali da okosnicu Turske čini AKP. AKP je jedina stranka koja je u svim regijama, svim pokrajinama i koja obuhvata sve građane”, kazao je Davutoglu dodajući da je AKP garant budućnosti Turske.

Vrhovna izborna komisija Turske (YSK) objavila je preliminarne rezultate koji se odnose na 99,88 posto prebrojanih glasova. Uskoro se očekuje i završetak procesa brojanja glasova. Zvanični rezultati bi trebali biti objavljeni nakon 11 ili 12 dana.

IslamBosna.ba