IslamBosna.ba- Oni koji pomažu režim sirijskog predsjednika Bešara el-Assada čine ratne zločine, kazao je u četvrtak turski premijer Ahmet Davutoglu.
“Osnovni uzrok ovog problema su ratni zločini koje je počinio sirijski režim, i ratni zločini koje je počinio IDIŠ”, kazao je Davutoglu na konferenciji za medije uoči donatorske konferencije u Londonu.
“Oni koji pomažu Assadovom režimu čine iste ratne zločine. Kažem to posebno danas jer je Haleb pod teškim napadima ruskih aviona”.
On je pozvao svijet da ustane protiv zločina protiv čovječnosti.
Davutoglu je dodao da je humanitarni koridor između Turske i Haleba zatvoren zbog ruskih zračnih napada.

Oko 10.000 civila koji su pobjegli od ruskog zračnog napada na Haleb trenutno čeka na turskoj granici u Kilisu, kazao je Davtuoglu, ističući da oko 60-70.000 osoba smještenih u kampovima u sjevernom Halebu je krenuo prema Turskoj.
“Rusija i Assadov režim nastavljaju da ubijaju civile”, kazao je premijer Turske dodajući da sve konferencije i sastanci besmisleni sve dok Rusija nastavlja svoje ubilačke operacije.
“Međunarodna zajednica traži od nas da ubijedimo sirijsku opoziciju da se priključi razgovorima u Beču. Mi smo ih uvjerili da sjednu za pregovarački sto,ali koji je rezultat?”, upitao je premijer Turske.
On je naglasio bitnost proglašenja primirja kako bi se dobili rezultati iz razgovora između grupa u Siriji.
Davutoglu je pozvao SAD da donese odlučnji stav protiv ruske intervencije u Siriji.
On je kazao da je Turska ugostila više od 2,5 miliona sirijskih izbjeglica i da troši milione dolara na njih. “Ali Tuska će nastaviti da pomaže potlačenom narodu”, obećao je Davutoglu.

Uprkos tome što je stopa nezaposlenosti 10,4, Turska je dozvolila Sirijcima da rade u velikom broju sektora, kazao je Davutoglu, ‘naša humanitarna dužnost je da uradimo i više za Sirijce”.

IslamBosna.ba